Omsorgstenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunen har ansvar for tenestetilbodet til alle menneske med behov for pleie- og omsorgstenester, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstenester skal organiserast slik at den enkelte så lenge som råd kan leve og bu sjølvstendig og ha eit aktivt og meiningsfullt liv i fellesskap med andre. Tenestene skal utformast i samråd med brukaren. Statsforvaltaren fører tilsyn og kontroll med dei kommunale tenestene. 

Fleire typar omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan bli gitt som råd og rettleiing, heimehjelp, heimesjukepleie, personleg assistanse eller anna praktisk hjelp, støttekontaktar, og avlasting eller løn til personar med særleg tyngjande omsorgsarbeid.

Omsorgsbustad er ikkje omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbustad er ikkje heimla i helse- og omsorgslova, og er altså i utgangspunktet ein ordinær utleigebustad. Kommunen yter teneste og hjelp til den som ikkje klarer seg sjølv i ein slik bustad, på same måte som i vanlege heimar.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du meiner at du ikkje får dei omsorgstenestene du har krav på, eller dersom du er usamd i korleis kommunens vurderer behovet ditt. For at den som har gjort vedtaket du er usamd i, skal få høve til å endre standpunkt, skal du sende klagen din til kommunen. Dersom klagen ikkje når fram, blir klagen automatisk send vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir


Publisert 12.10.2017

Styrket pårørendestøtte i helse- og omsorgstjenesteloven

Personer med særlig tyngende omsorgsarbeid har nå rett til pårørendestøtte i form av opplæring og veiledning fra kommunen.


Publisert 28.06.2017

Erfaringskonferanse høsten 2017

De som jobber i kommunale helse- og omsorgstjenester bør sette av 7. og 8. desember 2017 til noen spennende dager på Scandic Sørlandet Hotell ved Sørlandsparken.


Publisert 09.06.2017

Informasjonsvideo om klage på helse- og omsorgstjenester

Helsetilsynet har laget video med informasjon om klagemuligheter som gjelder rettigheter, tilsynssaker og erstatningssaker.


Publisert 09.06.2017

Rett til helsetjenester i hjemmet

Helsetilsynet har laget informasjonsvideo om rett til helsetjenester i hjemmet.


Publisert 01.06.2017

Kommunene i Agder viser vei innen trygghetsteknologi

Alle 30 kommunene er invitert med i programmet «Omsorgsplan 2020 – innføring av velferdsteknologiske løsninger».


Publisert 15.03.2017

Samarbeid om velferdsteknologi på Agder

Konferansen ble arrangert 9. og 10. mars 2017 av utviklingssentrene i Aust- og Vest Agder i samarbeid med Fylkesmannen, Senter for eHelse ved Universitetet i Agder og Husbanken Sør.


Publisert 15.03.2017

Kommunene bedre rustet etter Omsorgsplan 2015

Det helsefremmende og forebyggende arbeidet har fått større plass i omsorgstjenestene etter at tiltakene i planen er gjennomført.


Publisert 02.03.2017

Veileder for ny forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring

Internkontrollforskriften er erstattet med ny forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Veilederen gir råd om hvordan ledere kan etterleve krav i den nye forskriften.


Publisert 18.02.2017

Charles får bo med sin kone på sykehjemmet

Hvorfor kunne ikke Fylkesmannen gi ham den muligheten da klagen ble behandlet?


Publisert 01.02.2017

Veileder om pårørende i helse og omsorgstjenesten

​Helsedirektoratets nye veileder beskriver pårørendes rettigheter, helse- og omsorgstjenestens plikter og gir anbefalinger om god praksis.