Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen sjølv som avgjer korleis areala skal brukast, så lenge arealbruken er innanfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvaltaren er fagstyresmakt innan landbruk, miljøvern, helse og samfunnstryggleik, og skal syte for at nasjonale interesser blir sikra. I tillegg skal vi sjå til at kommunale vedtak i plan- og byggjesaker er i samsvar med gjeldande lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følgjast

Stortinget og regjeringa gir retningslinjer og rammer som kommunane skal leggje til grunn i arealforvaltninga. Statsforvaltaren skal sørgje for at kommunane sikrar nasjonale interesser innanfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnstryggleik. Vi skal også sjå til at planlegginga er i tråd med interessene til barn og unge. Dersom den kommunale arealforvaltninga er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvaltaren gripe inn.

Statsforvaltaren kan gripe inn ved å fremje motsegn til arealplanar eller klage på vedtak i byggjesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen vel ikkje å ta omsyn til motsegna, går saka til mekling mellom partane. Om meklinga ikkje fører fram, kan kommunen be om at saka blir send til Kommunal- og distriktsdepartementet for endeleg avgjerd.

Statsforvaltaren er klageinstans

Dei som blir påverka av kommunale vedtak i reguleringsplanar og byggjesaker, og av vedtak etter jordlova, konsesjonslova og odelslova, kan klage til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar også klagesaker etter matrikkellova, eigarseksjonslova, veglova, tomtefestelova og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvaltaren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlege overtek privat eigedom etter plan- og bygningslova (ekspropriasjon). Denne typen klager blir først behandla av kommunen. Dersom kommunen ikkje gir klagaren medhald, sender kommunen klagen til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 11.09.2020

Departementet godkjenner bustadområde på Austre Åmøy i Stavanger

Både Rogaland fylkeskommune og Fylkesmannen i Rogaland hadde motsegn til bustadområdet, av omsyn til nasjonal og regional jordvernpolitikk – og fragmentering av landbruksareal.


Publisert 20.08.2020

Settefylkesmann avslår dispensasjon til fullsortiments varehus for Biltema

Stavanger kommune gav først løyve til fullsortiments varehus med detaljhandel på Biltema på Forus, men Fylkesmannen i Rogaland klaga på kommunens vedtak fordi det er i strid med nasjonale føringar og regionale planar for etablering og lokalisering av detaljhandel. Fylkesmannen i Vestland er settefylkesmann i saka og har avslått søknaden i endeleg klagehandsaming.


Publisert 18.08.2020

Fylkesmannen har gitt uttale til Utviklingsplan for Rogaland (Regional planstrategi for perioden 2021-2024)

Den regionale planstrategien er eit viktig strategisk dokument der fylkespolitikarane skal prioritere fylket sitt planarbeid i den komande valperioden. Strategien skal ta utgangspunkt i fylket sitt behov for regional planlegging.


Publisert 03.07.2020

Regjeringen har godkjent Byvekstavtalen!

Dette er en viktig milepæl for klima- og miljøvennlig og framtidsretta byutvikling på Nord-Jæren. Med denne avtalen er Rogaland sikra grunnlaget for en bærekraftig og framtidsretta transportutvikling. Det skal legges til rette for bedre framkommelighet for kollektiv, sykkel og gange. Dermed kan det jobbes målretta for nullvekst i persontransport med bil.


Publisert 29.06.2020

Ny regionalplan for Jæren er et godt utgangspunkt for å bygge tett og godt på Jæren, samtidig som me vernar om natur og landbruk

Fylkesmannen har gitt uttale til Regionalplan for Jæren 2050, fase 2. Fylkesmannen støtter hovudgrepa i planen, og meiner det er gjort eit grundig og godt planarbeid.


Publisert 18.06.2020

Nytt datalagringssenter ved Kalberg utfordrar naturinteresser og jordvern

Fylkesmannen har gitt uttale til planprogram for Time kommuneplan (2019-2030) – fase 2. Vi har særleg kommentert etablering av kraftkrevjande næringsverksemd ved Kalberg, både ut frå omfang og konsekvensar. Slik lokalisering bør vurderast meir overordna for å finne område med lågare konfliktnivå av omsyn m.a. til jordvern og biologisk mangfald.


Publisert 29.05.2020

KMDs avgjørelse for Sola kommuneplan - arealdel 2019-2035

Sola kommuneplan 2019 – 2035 ble vedtatt av kommunen 7. februar 2019, med fire uløste innsigelser. I midten av mai kom Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) med sin avgjørelse i saken. To av innsigelsene fra Fylkesmannen ble ikke tatt til følge, en ble tatt til følge. Forsvaret sin innsigelse til manglende hensynssoner til skytefelt ble også tatt til følge.


Publisert 28.05.2020

Ny rettleiar om spreidd utbygging i LNFR-område

Kommunal- og Moderniseringsdepartementet (KMD) har laga ein ny rettleiar om spreidd utbygging, med mål om betre styring av byggetiltak i landbruks-, natur-, frilufts- og reindriftsområde (LNFR-område).


Publisert 15.05.2020

Opprettheld motsegn til E39 - delstrekning Figgjo – Osli i Sandnes

Fylkesmannen har i brev av 15.05.2019 fremja ny motsegn til forslag til alternativ trasé for E39 frå Osli til Figgjo i Sandnes kommune. Vår vurdering er at det ikkje ligg føre nye opplysningar som i tilstrekkeleg grad gir grunnlag for å endre på korridor i kommunedelplanen, særleg av omsyn til jordvern.


Publisert 07.04.2020

Detaljplanlegging av E39 mellom Bue og Ålgård har startet

Arbeidet med reguleringsplan for strekningen Bue-Ålgård er i gang. Det er mange verdier langs strekningen, derfor blir det mange vanskelige interesseavveininger i prosessen. Vi finner blant annet verdier knyttet til vassdrag, landbruk, kulturminner og naturressurser.