Kommunestruktur

Oppdatert 02.01.2023

Noreg har 356 kommunar. Fastsetting og endring av kommunegrenser blir regulert av inndelingslova. 

Statsforvaltaren skal rettleie kommunar, folkevalde og private i spørsmål om inndelingslova og prosessane ved grenseendring og grensefastsetting.

Ved behov kan vi også hjelpe kommunar med å forhandle fram ein avtale om økonomisk oppgjer ved grensejustering eller deling.

Vi kan også gjere lovlegkontroll med budsjettvedtak etter at utgreiing om samanslåing eller deling er sett i gang. 

Vis meir

Internt satsingsområde 

Kommunebilete og kommunedialog er eit internt satsingsområde i embetet i 2022. Det er organisert ei arbeidsgruppe med representantar frå alle avdelingane som arbeider i eit nytt system med å få fram embete sin samla kunnskap om kommunane i Rogaland. 

Denne sida vert også nytta til å legge ut saker og informasjon om kommunestruktur, kommunegrenser og inndelingslova, som til dømes ved spørsmål om grensejusteringar.

Tidlegare har denne sida vert nytta i samband med kommunereforma.  

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 27.11.2015

Ny rapport: Grunnlag for endring i kommunestrukturen på Ytre Haugalandet?

Torsdag 26. november fekk kommunestyra i Sveio, Haugesund, Tysvær og Karmøy presentert ei grundig utgreiing som faktagrunnlag for det vidare arbeidet med kommunestruktur. Det er vanskeleg å få svar på alle spørsmåla gjennom ei slik utgreiing, men rapporten gir etter Fylkesmannen si vurdering eit godt grunnlag for å vurdera endringar i kommunestrukturen. 


Publisert 24.11.2015

Kontaktmøte mellom Fylkesmannen og KS i Rogaland

KS og Fylkesmannen inviterer til det årlege kontaktmøtet mellom Fylkesmannen og KS i Rogaland torsdag 10. desember. 


Publisert 20.11.2015

Merkedag for nye Jæren kommune

Torsdag 19. november var det felles møte for kommunestyra i Hå, Time og Klepp.Tema: Nye Jæren kommune. Det markerte ein viktig milestolpe for arbeidet mot endeleg vedtak i juni 2016.


Publisert 09.11.2015

Sola inviterer til naboprat

Sola kommune inviterer ordførarane i Randaberg, Sandnes og Stavanger til naboprat om framtidig kommunestruktur i morgon ettermiddag. 


Publisert 30.10.2015

- Reforma dreier seg ikkje om å forandra Norge

Kommunereforma er eit resultat av at Norge er forandra, sa Helge André Njåstad (FrP) under storsamlinga om kommunereforma onsdag denne veka.


Publisert 29.10.2015

- Tida er inne for politiske initiativ

Det skriv statsråd Jan Tore Sanner i eit nytt brev til alle kommunestyra i landet.


Publisert 26.10.2015

Planstrategi og kommunereform heng saman

Nå er nye kommunestyre på plass og arbeidet med kommunal planstrategi står snart på sakslista. Det er viktig at prosessen med planstrategi blir sett i samanheng med kommunereforma.


Publisert 06.10.2015

Kleppa klar for ny kommuneturné

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa er turnéklar. Me har fått mange nye folkevalde etter kommune- og fylkestingsvalet, og nå vil fylkesmannen bli betre kjend med dei.


Publisert 02.10.2015

Nytt møte i den regionale ressursgruppa

30. september var tredje møte i den regionale ressursgruppa for kommunereforma. Det kom fram at fleire kommunar har eit godt stykke arbeid igjen for å danne eit grunnlag for vedtak innan fristen 1. juli 2016.

 


Publisert 22.09.2015

Kommunereforma: status september 2015

Framleis er kommunane i Rogaland i ein prosess med utgreiingar, og det er gjort ein del vedtak om formell naboprat. Nå hastar det med å ta saka vidare til endeleg vedtak innan 1. juli 2016.