Kommunestruktur

Oppdatert 02.01.2023

Noreg har 356 kommunar. Fastsetting og endring av kommunegrenser blir regulert av inndelingslova. 

Statsforvaltaren skal rettleie kommunar, folkevalde og private i spørsmål om inndelingslova og prosessane ved grenseendring og grensefastsetting.

Ved behov kan vi også hjelpe kommunar med å forhandle fram ein avtale om økonomisk oppgjer ved grensejustering eller deling.

Vi kan også gjere lovlegkontroll med budsjettvedtak etter at utgreiing om samanslåing eller deling er sett i gang. 

Vis meir

Internt satsingsområde 

Kommunebilete og kommunedialog er eit internt satsingsområde i embetet i 2022. Det er organisert ei arbeidsgruppe med representantar frå alle avdelingane som arbeider i eit nytt system med å få fram embete sin samla kunnskap om kommunane i Rogaland. 

Denne sida vert også nytta til å legge ut saker og informasjon om kommunestruktur, kommunegrenser og inndelingslova, som til dømes ved spørsmål om grensejusteringar.

Tidlegare har denne sida vert nytta i samband med kommunereforma.  

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 25.02.2016

Vidare naboprat mellom Sola, Sandnes og Stavanger

Sola, Sandnes og Stavanger er nå inne i ein god fase med naboprat. Møtet i går var eitt av fleire treffpunkt denne våren. Dette er tråd med det Stortinget forventar av kommunane. 


Publisert 25.02.2016

Nyttig møte om nye Jæren kommune hos statsråden

I går besøkte ordførarane i Klepp, Time og Hå kommunal- og moderniseringsministeren i Oslo. Dei fekk gode tilbakemeldingar på både prosessen og intensjonsavtalen som er laga.


Publisert 22.02.2016

Nye Jæren kommune kan bli Noregs største jordbrukskommune

Jordbrukskommunane Klepp, Time og Hå er i god dialog om å danne nye Jæren kommune. 21. januar blei det signert intensjonsavtale som skal vere grunnlag for folkeavrøysting i april. Dersom folket seier ja vil vi få Noregs desidert største jordbrukskommune.


Publisert 29.01.2016

Møtet i den regionale ressursgruppa 27. januar

Fleire kommunar har nå lita tid til å gjere det arbeidet som Stortinget ventar av dei innan fristen 1. juli 2016. Det kom tydeleg fram under årets første møte i den regionale ressursgruppa for kommunereforma.


Publisert 21.01.2016

Nytt steg i retning Jæren kommune

Torsdag 21. januar var det møte i styringsgruppa for siste finpuss av intensjonsavtalen for nye Jæren kommune. Deretter blei avtalen signert. Fylkesmannen var til stades og gav ros til den gode dialogen mellom dei tre kommunane. Eit godt eksempel for andre kommunar. 


Publisert 06.01.2016

Nytt viktig steg i retning nye Jæren kommune

I går var det siste arbeidsmøtet om innhaldet i intensjonsavtalen, eit viktig grunnlagsdokument for danning av nye Jæren kommune. Fylkesmannen vil igjen rosa arbeidet som er lagt ned i dei tre kommunane, som er i tråd med tilrådinga frå sentralt hald.


Publisert 21.12.2015

Gode råd når ny kommune skal lagast

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har nå laga to nye rettleiarar med gode råd og tips til kommunar som ønskjer å slå seg saman. Desse gir svar på ein del spørsmål som kan oppstå i ein slik prosess.


Publisert 17.12.2015

Nytt inntektssystem – viktig for kommunane si framtid

I dag har regjeringa lagt fram høyringsforslag til nytt inntektssystem for kommunane. Det ligg til grunn at det nye inntektssystemet skal vere meir målretta for å gjere kommunane rusta til å møte utfordringane i framtida.


Publisert 17.12.2015

Kommunereforma: Status desember 2015

Korleis går arbeidet med kommunereforma i Rogaland? Nå har Fylkesmannen i Rogaland oppdatert statusen i kvar kommune per desember 2015.


Publisert 02.12.2015

Kommunereforma – klargjering av oppdraget vårt

Rolla og oppdraget til Fylkesmannen er presisert i eit nytt brev frå Statsråd Jan Tore Sanner. Nå er tida inne for å skaffe eit tilstrekkeleg grunnlag for vedtak innan 1. juli 2016.