Kommunestruktur

Oppdatert 02.01.2023

Noreg har 356 kommunar. Fastsetting og endring av kommunegrenser blir regulert av inndelingslova. 

Statsforvaltaren skal rettleie kommunar, folkevalde og private i spørsmål om inndelingslova og prosessane ved grenseendring og grensefastsetting.

Ved behov kan vi også hjelpe kommunar med å forhandle fram ein avtale om økonomisk oppgjer ved grensejustering eller deling.

Vi kan også gjere lovlegkontroll med budsjettvedtak etter at utgreiing om samanslåing eller deling er sett i gang. 

Vis meir

Internt satsingsområde 

Kommunebilete og kommunedialog er eit internt satsingsområde i embetet i 2022. Det er organisert ei arbeidsgruppe med representantar frå alle avdelingane som arbeider i eit nytt system med å få fram embete sin samla kunnskap om kommunane i Rogaland. 

Denne sida vert også nytta til å legge ut saker og informasjon om kommunestruktur, kommunegrenser og inndelingslova, som til dømes ved spørsmål om grensejusteringar.

Tidlegare har denne sida vert nytta i samband med kommunereforma.  

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 22.04.2016

Eit steg i retning Utstein kommune?

I dag signerte ordførarane i Kvitsøy, Rennesøy, Finnøy og Randaberg intensjonsavtalen for Utstein kommune. Fylkesmannen var til stades og skrytte av den gode dialogen som er komen i stand mellom dei fire kommunane.


Publisert 22.04.2016

Avtale om nytt inntektssystem i kommunane

I går presenterte regjeringspartia, saman med Venstre, ein avtale om nytt inntektssystem for kommunane.

 


Publisert 15.04.2016

Kommunereforma: Nå nærmar fristen seg

Fylkesmannen sender i desse dagar ut eit brev til kommunane, der målet er å gi gode råd og tips i den avsluttande fasen mot endelege vedtak i kommunane.


Publisert 05.04.2016

Regjeringa ønskjer om lag 10 regionar

Statsråd Jan Tore Sanner la i dag fram stortingsmeldinga om nye regionar. Målet er rundt 10 regionar, mot dagens 19 fylkeskommunar. 


Publisert 22.03.2016

Senterutvikling i nye Jæren kommune

Fylkesmannen meiner det er andre faktorar enn kommunestruktur som eventuelt avgrensar vidare utvikling av handelen i Kleppe - og andre viktige senter på Jæren. 


Publisert 22.03.2016

Enklare reglar for danning av nye kommunar

Før helga la regjeringa fram forslaga til justeringar av både inndelings- og kommunelova. Hovudføremålet er å leggja til rette for gode prosessar ved danning nye kommunar.


Publisert 17.03.2016

Sanner til Kommuneøkonomidagen

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skal presentera kommuneproposisjonen for 2017, og då kjem det også fram kva regjeringa går inn for når det gjeld nytt inntektssystem for kommunane.


Publisert 16.03.2016

Folk i Gjesdal positive til ny kommunestruktur

55 prosent av dei spurde i Gjesdal er positive til å danna ein ny kommune i lag med ein nabokommune, viser ei fersk innbyggarundersøking. 


Publisert 11.03.2016

Lund, Sokndal og Eigersund kan bli ny kommune i Dalane

Lund, Sokndal og Eigersund kommune. På tysdag blei prospektdokumentet for danning av ein ny kommune underteikna og presentert. Fylkesmannen vil rosa den gode dialogen som er komen i stand mellom dei tre kommunane. 


Publisert 29.02.2016

Tysvær og Bokn med intensjonsavtale

Fredag 26. februar blei det presentert ein intensjonsavtale for danning av ein ny kommune mellom Bokn og Tysvær. Fylkesmannen vil gi ros til den gode dialogen som er komen i stand mellom dei to kommunane, som er i tråd med tilrådinga vår.