Kommunestruktur

Oppdatert 02.01.2023

Noreg har 356 kommunar. Fastsetting og endring av kommunegrenser blir regulert av inndelingslova. 

Statsforvaltaren skal rettleie kommunar, folkevalde og private i spørsmål om inndelingslova og prosessane ved grenseendring og grensefastsetting.

Ved behov kan vi også hjelpe kommunar med å forhandle fram ein avtale om økonomisk oppgjer ved grensejustering eller deling.

Vi kan også gjere lovlegkontroll med budsjettvedtak etter at utgreiing om samanslåing eller deling er sett i gang. 

Vis meir

Internt satsingsområde 

Kommunebilete og kommunedialog er eit internt satsingsområde i embetet i 2022. Det er organisert ei arbeidsgruppe med representantar frå alle avdelingane som arbeider i eit nytt system med å få fram embete sin samla kunnskap om kommunane i Rogaland. 

Denne sida vert også nytta til å legge ut saker og informasjon om kommunestruktur, kommunegrenser og inndelingslova, som til dømes ved spørsmål om grensejusteringar.

Tidlegare har denne sida vert nytta i samband med kommunereforma.  

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 06.04.2021

Høringssvar til NOU 2020:15 Det handler om Norge

Statsforvalteren kommer med to nye forslag til tiltak for utprøving for å styrke distriktene i høringssvar til NOU 2020:15 Det handler om Norge. Vi støtter i hovedsak utvalgets forslag til tiltak for utprøving, med unntak av begrenset førerkort for 16-åringer. Vi savner i utredningen forslag til tiltak som kan iverksettes direkte uten forsøk og at utvalget ikke går inn på de utfordringene som ligger i dagens kommunestruktur.


Publisert 01.02.2021

Råd til kommuner og fylkeskommuner som skal gjennomføre sammenslåingsprosesser

I perioden 2016 - 2019 slo 119 kommuner seg sammen til 47 nye kommuner og 19 fylker ble redusert til 11 fylker. I Rogaland hadde vi to kommunesammenslåingsprosesser og gikk fra 26 til 23 kommuner gjeldende fra 1. januar 2020. Agenda Kaupang har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) oppsummert de erfaringene kommunene og fylkeskommunene gjorde seg gjennom sammenslåingsprosessen.


Publisert 21.12.2020

Utfordringer i flerkommunale byområder

Byene vokser, og den tettbygde byen brer seg over kommunegrensene. En rapport laget av Norwegian Research Centre AS (NORCE) på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) peker på konsekvenser som overforbruk av areal- og planleggingsressurser. Byområdet på Nord-Jæren og Haugesund byområde inngår i rapporten.


Publisert 07.07.2020

Departementet opprettholder beslutningen om ikke å utrede grensejustering

Dette skriver kommunal- og moderniseringsministeren i brev til Fylkesmannen der han viser til resultatene fra innbyggerundersøkelsen gjennomført på fastlandsdelen av Karmøy. 


Publisert 24.06.2020

Innbyggarhøyring i Karmøy kommune: 65 prosent ønsker ikkje ei grensejustering

Det viser innbyggarhøyringa som Opinion har utført for Fylkesmannen i Rogaland. Eit fleirtal av innbyggarane på fastlandsdelen av Karmøy (65 prosent), ønsker altså ikkje ei grensejustering slik at området dei bur i blir ein del av Haugesund kommune.


Publisert 16.06.2020

Nå skal innbyggjarane på fastlandsdelen av Karmøy høyrast

Ønsker folk i denne delen av Karmøy å tilhøyra Haugesund eller Karmøy? Det vil Kommunal- og moderniseringsdepartementet ha svar på. Derfor har Fylkesmannen i Rogaland fått i oppdrag å gjennomføra ei innbyggarhøyring. Snart kan folk som bur på fastlands-Karmøy få ein telefon.


Publisert 08.05.2020

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ynskjer å høyre innbyggjarane på fastlands-Karmøy om grensejustering

Departementet ber Fylkesmannen, i samarbeid med Karmøy kommune, om å gjennomføra ei slik innbyggjarhøyring. 


Publisert 04.02.2020

Er kommunekartet i Rogaland tilpassa dagens og framtidige utfordringar?

Frå årsskiftet blei talet på kommunar i Rogaland redusert frå 26 til 23. Eit gjennomgåande trekk ved kommunereforma som ligg bak oss er at store kommunar blei endå større. Dette gjeld ikkje minst i Rogaland. Då blir dei minste kommunane relativt sett mindre. På kort sikt er ikkje dette problematisk, men er kommunekartet i Rogaland tilpassa dagens og framtidige utfordringar? Mykje tyder på at så ikkje er tilfellet.


Publisert 21.06.2019

Er det skilnad på tenestetilbodet mellom store og små kommunar i Rogaland?

Det var eitt av dei mange spørsmåla det blei svart på då Fylkesmannen i Rogaland inviterte til samling om kommunestruktur 18. juni i Stavanger.


Publisert 05.06.2019

Er det store eller små kommunar som tar best vare på innbyggarane?

Det er eitt av dei mange spørsmåla det skal svarast på når Fylkesmannen i Rogaland inviterer til samling om kommunestruktur 18.juni