Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfattar innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og anna handtering av avfall. Dette kan føre til utslepp av klimagassar, tungmetall og andre miljøgifter.

Farleg avfall

Farleg avfall kan ikkje handterast saman med vanleg avfall. Farleg avfall inneheld helse- og miljøfarlege kjemikaliar som kan føre til alvorleg forureining og skade menneske og dyr. Verksemder som produserer farleg avfall, har plikt til å levere avfallet til eit godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklarerast elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvaltaren kan gi løyve

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for dei fleste avfallsanlegg og kan gi løyve til verksemd som fører til forureining. Dette omfattar anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvrakplassar, deponi, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvaltaren gir slike løyve, må verksemda i nokre tilfelle setje i gang spesifikke tiltak for å minske ulempa for andre. Statsforvaltaren skal også hente inn avfallsplanar frå hamner og drive tilsyn med dei.

Statsforvaltaren kontrollerer avfallsanlegga for å sikre at krava i løyva blir etterlevde. Det er forureiningslova, avfallsforskriftene, internkontrollforskrifta og løyva som er gitt, som ligg til grunn for kontrollane. 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 23.01.2017

Gipsdeponi i Holandsvika - feltrapport

DMR Miljø og Geoteknikk AS har kartlagt 3 gipsdeponier i Holandsvika og presenterer foreøpige vurderinger i forhold til luktproblematikken.


Publisert 06.11.2015

Avgjørelse i klage på pålegg om heving av lekteren Gråstein

Fylkesmannen stadfester pålegget fra Narvik kommune til Johs. J. Syltern AS om å heve vraket av den havarerte lekteren Gråstein.


Publisert 27.08.2015

Seminar om marin forsøpling

Fylkesmennene i Nordland og Troms har på vegne av Nordkalottrådets avfallsprosjekt og Nordkalottens Miljøråd arrangert et seminar med marin forsøpling og mikroplastforsøpling som tema.


Publisert 14.08.2015

Tilskudd mot marin forsøpling

1 million kroner er tildelt prosjekter mot marin forsøpling i Nordland.


Publisert 19.05.2015

Nå kan du søke tilskudd til opprydding av søppel i strandsonen

Miljødirektoratet lyser ut tilskudd til tiltak mot marin forsøpling. Lag, foreninger og bedrifter kan søke om midler innen fristen som er 15. juni 2015.


Publisert 11.05.2015

Fylkesmannen følger opp gipsdeponier i Holandsvika

Nye funn i Holandsvika tyder på at et gammelt industrideponi fra 1990-tallet har blitt delvis blottlagt. Deponiet inneholder en blanding av gips og sponplater av tre. Dette vil ved nedbrytning gi en svært sterk og ubehagelig lukt.


Publisert 06.03.2015

Kompostering i Holandsvika

Fylkesmannen tillater kompostering av nye typer våtorganisk avfall i Holandsvika.


Publisert 06.02.2015

Status for komposteringsanlegget i Holandsvika

Fylkesmannen godkjenner forlengelse av oppstartsfasen til komposteringsanlegget i Holandsvika i Vefsn kommune. Det ble i foretatt en uvarsla kontroll av anlegget 26.januar i år.


Publisert 12.12.2014

Fylkesmannen gir klarsignal til drift i Holandsvika

 

Komposteringsanlegget i Holandsvika i Vefsn kommune ble stengt etter en befaring i 2013. Daværende eiere hadde brutt flere av vilkårene i tillatelsen, og det forårsaket store luktproblemer. De nye eierne har nå rettet dette. Fylkesmannen har derfor gitt klarsignal for oppstart av ny produksjon på anlegget.


Publisert 17.09.2014

Fylkesmannen setter krav om godkjenning før oppstart i Holandsvika

Det er nå kommet nye eiere av komposteringsanlegget i Holandsvika i Vefsn kommune. Fylkesmannen har satt et tilleggskrav i tillatelsen til anlegget, som første gang ble gitt til Helgeland Bioenergi AS. De nye driverne, K2 Nord AS, må nå ha en godkjenning før driften kan settes i gang.