Miljøtiltak

Oppdatert 08.04.2024

Miljøverkemidlane i jordbruket skal bidra mest mogleg miljøvenleg matproduksjon. Bønder som oppfyller visse miljøkrav, får rett til fullt produksjonstilskot. Dei kan også søkje om tilskot frå regionalt miljøprogram og ordningane for spesielle miljøtiltak i jordbruket og drenering av jordbruksjord.

Statsforvaltaren har ansvar for å utarbeide og gjennomføre eit regionalt miljøprogram for landbruket (RMP) basert på det nasjonale miljøprogrammet. Miljøprogramma skal medverke til å gjere miljøarbeidet i landbruket meir målretta og å synleggjere den samla miljøinnsatsen i landbruket. Regionalt miljøprogram skal rettast inn mot enkelte regionale utfordringar.

Kulturlandskapet er ein viktig del av kulturarven

Det er ei viktig oppgåve i norsk landbruk å ta vare på kulturlandskapet i jordbruket, som utgjer ein viktig del av kulturarven vår. I moderne tid har kulturlandskapet endra seg svært mykje på grunn av nye driftsformer og omdisponering av jordbruksareal. Ei rekkje plantar, insekt og andre organismar som har gamal kulturmark som levestad, er i ferd med å bli sjeldne eller borte for alltid. Gamle ferdselsårer, kulturminne, eldre tekniske anlegg og bevaringsverdige bygningar gror igjen og forfell. Gamle husdyrrasar og tradisjonelle plantesortar utgjer viktige genressursar som no står i fare for å forsvinne.

For å ta vare på miljøverdiane i kulturlandskapet er det nødvendig å halde fram med tradisjonell drift eller setje i gang skjøtsels- og restaureringstiltak. Regionalt miljøprogram medverkar til dette, saman med tilskota som går til spesielle miljøtiltak i jordbruket.

Statsforvaltaren skal også motivere kommunane til å ta vare på jordbruksareal med verdifullt kulturlandskap. Enkelte nasjonalt utvalde kulturlandskap i jordbruket får spesiell oppfølging gjennom langsiktige skjøtselsavtalar og samarbeid mellom involverte grunneigarar, brukarar, kommunar og landbruks-, miljø- og kulturminnemyndigheitene på fylkesnivå.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 17.06.2019

Kom med forslag på kandidater til Kulturlandskapsprisen 2019

Vi inviterer til felles dugnad for å få fram kandidater til Kulturlandskapsprisen i Nordland 2019. Send gjerne inn forslag allerede nå. Siste frist for innmelding av kandidater er 1. oktober 2019.


Publisert 17.06.2019

Søk på regionale miljøtilskudd i 2019

Forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket i Nordland, sammen med veileder for ordningen, er nå sendt ut elektronisk til alle gårdbrukere i fylket. Søknadsfristen er 20. august for alle jordbruksforetak. For godkjente beitelag er søknadsfristen 15. november.


Publisert 03.12.2018

Nordigården fikk Kulturlandskapsprisen Nordland 2018

Anne-Rita og Arnold Rødsand på Nordigården i Øksnes mottok i dag Kulturlandskapsprisen 2018. Ekteparet mottok prisen for sitt arbeid med å vedlikeholde kulturlandskapet og videreutvikle gårdens bygninger. De har med dette også skapt ny næringsvirksomhet på gården.


Publisert 20.08.2018

Nasjonal kulturlandskapssamling i Nordland

Samlingen for utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder foregår i Bodø og Sørfold 21.-22. august med rundt 200 deltakere fra hele landet.


Publisert 02.08.2018

Presisering av vilkår for miljøtilskudd til skjøtsel av bratt areal

Etter jordbruksforhandlingene 2018 ble en tilskuddsordning for skjøtsel av bratt areal tatt inn i miljøtilskudd til jordbruket. Her presiserer vi vilkår for tilskuddet.


Publisert 05.07.2018

Miljøtilskudd til jordbruket 2018

For foretakene er søknadsfristen 20. august og for beitelagene er fristen 1. november. Oppdatert forskrift og veileder gir full oversikt over mulighetene og begrensningene i årets søknadsomgang.


Publisert 29.06.2018

Kom med forslag på kandidat til pris

Kulturlandskapsprisen Nordland deles ut for å sette fokus på den viktige rollen landbruket har som forvalter av kulturlandskapet og bærer av tradisjoner. Vi vet det finnes mange gode kandidater i fylket. Hjelp oss å hendre noen av disse.


Publisert 22.06.2018

Røst har fått status som utvalgt kulturlandskap

Nyheten om at Røst og 8 andre områder nå har fått status som Utvalgt kulturlandskap i jordbruket ble i dag fredag sluppet av de to statsrådene Jon Georg Dale og Ola Elvestuen på et arrangement i Sørkedalen ved Oslo. 


Publisert 04.12.2017

Kulturlandskapsprisen 2017 til Uttakleiv Grendelag

Under åpninga av fylkestinget i dag fikk Uttakleiv Grendelag overrakt Kulturlandskapsprisen Nordland for 2017. De fikk prisen for sitt arbeid med å ta vare på natur- og kulturlandskapet, og for å legge til rette for ferdsel og opphold i et storslått og svært populært område på yttersida av Lofoten. 


Publisert 29.05.2017

Miljøtilskudd til jordbruket, søknadsomgangen 2017

For foretakene er søknadsfristen 20. august og for beitelagene er fristen 1. november. Oppdatert forskrift og veileder gir full oversikt over mulighetene og begrensningene i årets søknadsomgang.