Smittevern

Oppdatert 20.12.2023

Godt smittevern er ein føresetnad for å avgrense utbrot og spreiing av smittsame sjukdommar i helsetenesta og samfunnet. Godt smittevern er også avgjerande for å handtere utfordringa med antibiotikaresistens.

Regjeringa har lansert ein handlingsplan for eit betre smittevern. Handlingsplanen skal redusere helsetenesteassosierte infeksjonar og gi betre organisering og struktur av smittevernet i Norge.

Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens er eit veksande problem i verda og er eit alvorleg trugsmål mot global helse. Vi risikerer ei framtid utan effektive antibiotika, der infeksjonar som i dag blir rekna som ufarlege, igjen kan bli eit stort helseproblem og ein hyppig dødsårsak.

Smittevern og infeksjonsførebygging bidrar til å hindre antibiotikaresistens. Høg vaksinasjonsdekning, både i befolkninga generelt og spesielt blant helsepersonell, er eit viktig tiltak.

Statsforvaltarens oppgåver

Statsforvaltaren deltek i arbeidet med å setje i verk smitteverntiltak, og følgjer opp bruken av antibiotika. Statsforvaltaren skal dessutan bidra aktivt for å auke talet på personar som vaksinerer seg mot sesonginfluensa, særleg blant tilsette i helsetenesta. Statsforvaltaren arrangerer kvart år smittevernkonferansar for kommunale leiarar og anna personell i den kommunale helse- og omsorgstenesta.

Pandemihåndtering

Statsforvaltaren hadde ei sentral rolle i handteringa av koronaepidemien. Vi har nær kontakt med sentrale helse- og beredskapsstyresmakter og kommunar og kunne informere, koordinere og utarbeide felles køyrereglar for handteringa av pandemien regionalt. Statsforvaltaren har ei viktig oppgåve i å få til god samhandling mellom ulike fagområde og mellom sentrale helsestyresmakter og kommunane.

Vis meir


Publisert 28.01.2020

Coronaviruset i Kina

I samarbeid med helsetjenesten planlegger Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet hvordan situasjonen skal håndteres dersom det nye coronaviruset kommer til Norge.