Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer

snarveg

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 18.03.2020

Skule- og barnehagetilbod til barn av føresette med kritisk samfunnsfunksjon eller verksemdkritisk oppgåve

Tilbod når føresette har kritisk samfunnsfunksjon eller verksemdkritisk oppgåve.


Publisert 18.03.2020

Skule- og barnehagetilbod til barn med særskilte omsorgsbehov

Tilbod for barn og unge med særskilte omsorgsbehov.


Publisert 13.03.2020

Skuleeigar sitt ansvar for tilbod til barn av personell med kritiske samfunnsfunksjonar og barn med særskilte behov

Viktig informasjon om skuleeigar sitt ansvar.


Publisert 25.02.2020

Standpunktvurdering – viktige ting skulane må ta omsyn til i arbeidet

Grunnskulane i Vestland skal utover våren sikre at standpunktkarakterane til elevane vert fastsette etter forskrift til opplæringslova. Fylkesmannen mottok i fjor 168 klager på standpunktkarakterar. 73 prosent av vedtaka skulane hadde gjort, vart oppheva og sende tilbake til skulane for ny handsaming.


Publisert 28.01.2020

Elevar kan få tospråkleg opplæring i fag på nett

Kommunar som ikkje klarer å tilby tospråkleg fagopplæring i arabisk, somali og tigrinja kan søkje om sanntidsopplæring gjeve av nettlærarar.


Publisert 09.01.2020

Oppmannsrapportar skriftleg eksamen i grunnskulen 2019

Rapportane kan vere nyttige i arbeidet med å førebu elevar og faglærarar framfor årets eksamen i mai.


Publisert 19.12.2019

Oppdatert grunnskulestatistikk for Hordaland og Sogn og Fjordane

Det er nedgang i tal elevar i grunnskulen, men det er fleire årsverk i skulane grunna styrking av tidleg innsats på dei første årstrinna.


Publisert 12.12.2019

Hugs å gjennomføre Elevundersøkinga før jul

Elevundersøkinga er ei årleg undersøking der elevar får høve til å sei si meining om læring og trivsel i skulen. Svara vert brukt av skulen, kommunen og staten for å kunne betre skulemiljøet for elevane.


Publisert 18.11.2019

Nasjonale prøver 2019

Gjennomsnittstala for Hordaland og Sogn og Fjordane fylke er positive og stabile over tid. Men går vi bak tala og ser på resultata til jenter og gutar, er det nokre interessante skilnader. 


Publisert 04.11.2019

Eksamen og sensur i vidaregåande opplæring

Her finn du aktuelle datoar og oversyn over våre fagkodar.