Økt gjennomføring av vannmiljøtiltak i jordbruket

Grasdekt kantsone i Undrumsdal. Foto: SverreDahl

I 2022 har gårdbrukere satset ekstra på jordbrukstiltak som fører til mindre avrenning til vann.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 15.02.2023

I Vestfold og nedre Telemark har mange jordbrukspåvirka innsjøer og elver for dårlig miljøtilstand. Utviklingen i Oslofjorden er også bekymringsfull. Det er behov for å forsterke tiltakene i jordbruket mot avrenning av jord og næringsstoffer til vann.

Gårdbrukere kan søke Regionalt miljøtilskudd til forskjellige miljøtiltak. I 2022 er antall dekar hvor det er gjennomført avrenningstiltak i Vestfold og Telemark økt betydelig.

Antall dekar med fangvekster er økt med 45 %. Fangvekster er planter som dyrkes sammen, eller rett etter høsting av ettårige vekster. Det gjør at jorden er dekket med vegetasjon en lengre periode av året. Å så fangvekster er også et godt klimatiltak.

Antall dekar med direktesåing om høsten er økt med 26 %. Å direkteså om høsten betyr at høstkorn eller høstoljevekster sås direkte i jorden uten pløying.

Antall meter med en grasdekt kantsone i åker er økt med 10%. En grasdekt kantsone er en buffersone med etablert gras mellom åker og vassdrag.   

Antall dekar uten jordarbeiding om høsten har økt med 8 %. Ingen jordarbeiding om høsten betyr at jorda blir ikke pløyd eller jordarbeidet om høsten, men ligger i stubb.

Miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel er både et godt klimatiltak og hjelper også mot avrenning. Ved miljøvennlig spredning legges gjødsel direkte på bakken, istedenfor breispredning. Antall dekar med miljøvennlig spredning har i 2022 økt med 10 %.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.