Påklager midlertidig forbud mot tiltak for Langøya

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark påklager Holmestrand kommunes vedtak om midlertidig forbud mot tiltak for hele Langøya. Bakgrunnen for klagen er hensynet til ivaretakelse av nasjonale miljøinteresser knyttet til behovet for å opprettholde behandlingskapasitet for farlig avfall.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.09.2022

Vedtaket ble fattet av hovedutvalget for regulering, kommunalteknikk og miljø i Holmestrand kommune 16. august 2022.

-Hensynet til lokalt selvstyre skal tillegges stor vekt når et statlig organ vurderer å påklage et kommunalt vedtak. På den annen side har kommunen et ansvar for å sikre nasjonale interesser i arealforvaltningen. Etter kontakt med Klima- og miljødepartementet har vi kommet til at de nasjonale interessene i denne saken er så viktige at saken bør prøves gjennom en klagebehandling. Det sier Grethe Helgås, direktør i miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Holmestrand kommunes vedtak om midlertidig forbud mot tiltak på Langøya hindrer NOAH i å bygge avvanningsanlegg for behandling av farlig avfall. Dette er en forutsetning for å kunne forlenge deponikapasiteten på øya frem til 2030, i samsvar med tillatelse etter forurensningsloven.

Vedtaket gjør at Norge vil stå uten nødvendig behandlingskapasitet for farlig avfall innen kort tid. Dette er ikke i tråd med nasjonale målsettinger, statens internasjonale forpliktelser, og det er også ventet å få store konsekvenser for en rekke norske industribedrifter og avfallsforbrenningsanlegg som i dag leverer farlig avfall til Langøya. På denne bakgrunn legger statsforvalteren til grunn at det er et viktig nasjonalt miljøhensyn å opprettholde nasjonal kapasitet for håndtering av farlig avfall.

Det er statsforvalterens oppgave å sikre at nasjonale miljøinteresser ikke blir vesentlig tilsidesatt i enkeltvedtak etter plan- og bygningsloven. Statsforvalteren har rett til å klage på vedtak etter plan- og bygningsloven, jf. pbl. § 1-9, tredje ledd.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.