Endelige satser RMP-tilskudd 2022

Grasdekt kantsone i Undrumsdal, foto: Sverre Dahl

I samarbeid med faglaga i fylket har vi fastsatt endelige RMP-satser for søknadsomgangen 2022.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.02.2023

I jordbruksoppgjøret ble potten til RMP-tilskuddet hevet betraktelig. For søknadsomgangen 2022 hadde vi 62,7 millioner kroner til fordeling i vårt fylke, hvorav 11,1 millioner er øremerket til vannmiljøtiltak for å følge opp helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden. Til sammenligning hadde vi 39,3 millioner kroner til fordeling i 2021.

Derfor ble det valgt å justere noen av de foreløpige satsene i juni 2022. Etter at behandlingsfristen i kommunene gikk ut, har vi fastsatt de endelige satsene. En del satser er økt ytterlige.

Følgende tiltak har fått en økt endelig sats:

  • Alle avrenningstiltak
  • Nedfelling eller nedlegging av husdyrgjødsel
  • Spredning av husdyrgjødsel med tilførselsslange
  • Drift av seter
  • Beiting av verdifulle jordbrukslandskap i utmark (øyer og naturvernområder ved kysten)
  • Drift av beitelag

Utslipp

I Vestfold og nedre Telemark har mange jordbrukspåvirka innsjøer og elver for dårlig miljøtilstand. Miljøtilstanden i Oslofjorden er bekymringsfull. Det er behov for å forsterke tiltakene i jordbruket mot avrenning av jord og næringsstoffer til vann. I 2022 har vi fått midler som er øremerket til å følge opp helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden. Vi har derfor økt tilskuddssatser for alle avrenningstiltak: 'Ingen jordarbeiding om høsten', 'Direktesådd høstkorn og høstoljevekster', 'Fangvekster som underkultur', 'Fangvekster sådd etter høsting', 'Gras på arealer utsatt for erosjon', 'Grasdekt kantsone i åker', og 'Grasdekte vannveier og grasstriper i åker'.

I 2022 er antall daa hvor det er gjennomført avrenningstiltak økt betydelig. Antall daa med fangvekster er økt med 45 %, antall daa med direktesåing om høsten er økt med 26 %, og antall daa uten jordarbeiding om høsten har økt med 8 %. 

Miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel er både et godt klimatiltak og hjelper også mot avrenning. Vi har økt satsene til 'Nedfelling eller nedlegging av husdyrgjødsel', og 'Spredning av husdyrgjødsel med tilførselsslange' noe.

Antall daa med miljøvennlig spredning har i 2022 økt med omtrent 10 %.

Kulturlandskap

Seterdrift og bruk av beiteressursene i fylket er sårbart og under press. Vi har derfor økt tilskuddssatsene til tiltakene 'Drift av beitelag', 'Drift av seter', og 'Beiting av verdifulle jordbrukslandskap i utmark' (øyer og naturvernområder ved kysten) ved fastsetting av satsene.

Utbetaling

Utbetaling av tilskuddet skjer 10. mars. Tilskuddsbrevet kommer i Altinn noe tidligere.

Regionalt miljøtilskudd 2023

Vi er i sluttfasen med å lande nytt regionalt miljøprogram for perioden 2023-2026 og en ny forskrift om regionale miljøtilskudd for samme periode. De foreløpige satsene for 2023 vil bli bestemt etter at de er drøftet med næringsorganisasjonene i jordbruket.

Veiledningsmateriell for søknadsomgangen 2023 vil bli lagt på nettsiden vår innen 31. mars. Da vil også de foreløpige satsene for søknadsomgangen 2023 publiseres.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner

FNs bærekraftsmål nr 6: Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle.
FNs bærekraftsmål nr 13: Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.
FNs bærekraftsmål nr 14: Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.