Solsikker for Ukraina

Bilde som vider gule blomster
Solsikkeaksjonen er startet av Østfold Bondelag. Alle pengene som samles inn går til Røde Kors sitt arbeid i Ukraina. Foto: Ole Kristian Bergerud.

De ansatte hos Statsforvalteren i Oslo og Viken blir i vår oppfordret til å delta i årets solsikkeaksjon.

Publisert 13.04.2023

I sommer blir det mange små, lysende åkre rundt i regionen vår. Vi håper med dette å dyrke fram et symbol for håp og solidaritet - og samtidig støtte Røde Kors sitt arbeid i Ukraina.

Hva er en solsikkeaksjon?

Solsikken er Ukrainas nasjonalblomst. De har brukt solsikker som fredsymbol, og før invasjonen var Ukraina en av verdens største eksportører av solsikkefrø og solsikkeolje.

Østfold Bondelag har utfordret Statsforvalteren i Oslo og Viken til å lage en solsikkeaksjon for Ukraina. Vi tar utfordringen, og er med for å vise solidaritet og samle inn penger. En lysende liten gul åker av solsikker vil skape oppmerksomhet som fredssymbol i nærmiljøet.

Deltakerne i aksjonen blir oppfordret til å legge ut bilder merket med #solsikkebonden

Kan jeg delta selv om jeg ikke jobber hos dere?

Ja! Du kan selvsagt delta med selvkjøpte frø. Du trenger heller ikke bo i Oslo og Viken for å delta.

Pengene samles inn av Østfold Bondelag på VIPPS til 802 518. Alle pengene går uavkortet til Norges Røde Kors sitt arbeid i Ukraina.

Her finner du plakaten som du kan sette opp ved siden av blomstene når de blir klare for høsting. Plakaten oppfordrer forbipasserende til å støtte aksjonen ved å plukke med seg en eller flere solsikker, og vippse et valgfritt beløp for dem, til samme VIPPS-nummer som over.

Hvordan dyrker du frøene? Fra frø til plante

Solsikker kan sås inne, eller ute direkte på vokseplassen.

Bilde som viser gule blomster i en veikant, grønne blader
Dyrk gjerne solsikkene et sted som er godt synlig og tilgjengelig for forbipasserende! Foto: Ole Kristian Bergerud.

For å få et godt resultat, trenger plantene god, næringsrik jord eller kompost, lys, og jevn tilgang på vann i hele sesongen.

Inne:

  • Fyll en potte med jord. Vann godt slik at jorda er fuktig, men ikke klissvåt. Legg frøene med minst to cm avstand (slik at det er mulig for deg å skille dem når spirene skal plantes ut)
  • Jorda må holde fuktig, dekk gjerne med plast til frøet spirer, og sett det lunt. Gjerne på baderomsgulvet! Når det spirer må det settes så lyst som mulig, men ikke for varmt
  • Når det ikke lenger er fare for nattefrost, plantes de ut på vokseplassen. Før du planter dem ut permanent er det lurt og la planten stå ute om dagen og herdes, før den settes ut for godt. Solsikkene bør ha 20 cm mellom hver plante, og noe større radavstand
  • Vannes jevnlig, og gjødsles litt utover sommeren

Ute:

  • Har du et bed, en pallekarm, eller en liten åkerlapp med åpen jord, kan du så solsikkefrøene direkte på vokseplassen når faren for nattefrost er over
  • Pass på at det ikke blir for mye ugress rundt de små plantene, som konkurrerer om næringen
  • Pass på å hold jorden fuktig ved å vanne jevnlig, særlig den første tiden
Bilde som viser gule blomster i en vase
Solsikker er glade, store og stolte blomster. De er også et fredssymbol. Foto: Ole Kristian Bergerud.

Takk for at du viser din støtte!

Vennlig hilsen Valgerd Svarstad Haugland, statsforvalter i Oslo og Viken og Nina Glomsrud Saxrud, landbruksdirektør