Tre doser vaksine og positiv selvtest? Du behøver ikke ta PCR-test

Foto: Pixabay.

Personer som har fått oppfriskingsdose av vaksinene og tester positivt på selvtest, trenger ikke lenger å ta en bekreftende PCR-test. Personer som tester positivt skal i stedet selv registrere resultatet på hjemmesiden til den kommunen de bor i.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.01.2022

Smittetrykket i Norge øker, og testkapasiteten er sterkt presset. Derfor er det fra i dag 24. januar 2022 innført nye rutiner for testing for covid-19.  

  • Personer som har fått en tredje vaksinedose (oppfriskningsdose/"boosterdose"), eller som har fått to doser og deretter vært smittet av covid-19 i løpet av de siste 3 månedene, bør ikke lenger få tilbud om bekreftende PCR-test etter positiv selvtest. For denne gruppen vil en bekreftende test ikke ha noen betydning for status i koronasertifikatet, fordi de allerede er å anse som fullvaksinerte.
  • Personer som ikke har fått oppfriskningsdose kan fortsatt ta en bekreftende test på kommunal teststasjon, hvis de har behov for det til koronasertifikat eller av hensyn til videre vaksinering.
  • Alle barn mellom 0 og 16 år som tester positivt på selvtest, bør få tilbud om bekreftende test.
  • Personer som søker helsehjelp på grunn av covid-symptomer, bør få tilbud om en bekreftende prøve med PCR-analyse hvis det har betydning for diagnostikk og behandling.

Selvregistrering av positive selvtester

Personer som får positivt svar på en selvtest kan registrere dette i kommunens digitale smittesporingssystem. Her kan innbyggerne logge seg på med elektronisk ID for å registrere positive prøvesvar for seg selv eller egne barn. De kan også registrere nærkontakter og kjente risikofaktorer (helsepersonell, underliggende sykdom, alder etc.). Dette gjør det enklere å prioritere en eventuell smittesporing.

Kommuner som i dag ikke har et digitalt smittesporingssystem oppfordres til å ta dette i bruk.

For at kommuner og helsemyndigheter fortsatt skal kunne overvåke smittesituasjonen, er det viktig at flest mulig registrerer positivt testresultat.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.