Forslag om to naturreservater i Tvedestrand og Åmli kommuner

Høringsfrist:
25. mars 2021 23.59
Blomsterstry på eik i Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat.
Blomsterstry på eik i Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat. Foto: Maria K. Hertzberg, Biofokus.

Statsforvalteren foreslår vern av to skogområder med rik edelløvskog, gammel eikeskog og gammel lavlands-blandingsskog med regional og lokal verneverdi. De foreslåtte naturreservatene vil samlet gi i overkant av 2600 daa nytt verneareal i Agder.

Publisert 01.02.2021

I medhold av naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder ut forslag til verneplan for Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat i Tvedestrand kommune samt utvidelse av Hækjenkleiv naturreservat i Åmli kommune, ut på lokal og sentral høring.

Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat

Verneverdiene i Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat er først og fremst knyttet til en relativt stor forekomst av den trua skogtypen lågurtedelløvskog og andre typer rik edelløvskog som rasmark-lindeskog. Vegetasjonen er variert med hovedsakelig middels variasjon innenfor rike og middels rike typer. Dominerende treslag er eik, men lind, spisslønn, alm og ask finnes også.

Området har verdier knyttet til funn av sjeldne og andre interessante arter lav og sopp som for eksempel kastanjelundlav, blomsterstry og eikegreinekjuke. Sannsynligvis har området potensiale for funn av flere sjeldne sopparter knyttet til rike eikeskoger.

Utvidelsese av Hækjenkleiv naturreservat

Utvidelsesområdet i Hækjenkleiv naturreservat vil tilføre eksisterende verneområde ytterligere verneverdier knyttet til gammel eikeskog. I utvidelsesområdet finner vi små lommer der skogen er gammel og har høy kontinuitet, både eikeblandingsskog, furuskog og granskog.

Eldre eik i Hækjenkleiv naturreservat.
Eldre eik i Hækjenkleiv naturreservat. Foto: Jon T. Klepsland, Biofokus.

Frivillig vern

De to foreslåtte verneområdene vil bidra til å oppfylle viktige mangler i skogvernet på Agder innenfor skogtypene lågurtedelløvskog, rik edelløvskog og gammel eikeskog.

Verneforslagene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog der grunneiere tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart for områdene og verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier, samt forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Høringen

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 25.mars 2021.

Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2021/951