Kartlegging av naturtyper i Trøndelag 2023

Gammel granskog med liggende død ved. Foto: Statsforvalteren i Trøndelag

På oppdrag for Miljødirektoratet vil det i 2023 bli gjennomført naturtypekartlegging i kommunene Oppdal, Skaun, Trondheim, Stjørdal, Indre Fosen, Åfjord og Ørland. Det er totalt 11 områder som skal kartlegges i Trøndelag. Kartleggingen i Trøndelag vil bli utført av firmaene Biofokus og Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter, og vil foregå en gang i perioden fra mai til oktober 2023.

Publisert 10.05.2023

Oppdraget

Etter oppdrag fra Miljødirektoratet har Statsforvalteren i Trøndelag foreslått områder som er aktuelle for kartlegging av naturtyper i 2023. Miljødirektoratet har vurdert forslagene og prioritert hvilke områder som skal kartlegges.

Hvorfor kartlegger vi naturtyper?

Målet med kartleggingen er å få på plass god stedfestet/koordinatbestemt informasjon om naturen til bruk i blant annet arealforvaltning. Ved at stedfestet informasjon om natur er tilgjengelig tidlig i en arealplanprosess vil dette kunne bidra til at det er lettere å ta hensyn til naturen, i tillegg til å bidra til mer effektivitet og forutsigbarhet i prosessen. Kartleggingen kan også være nyttig for grunneiere som ønsker å søke tilskudd til tiltak for truet natur og kulturlandskapet.

Hva skal kartlegges?

Hvilke naturtyper som skal kartlegges er fastsatt i en egen kartleggingsinstruks for 2023 som er utgitt av Miljødirektoratet. Kartleggingsområdene skal undersøkes for 111 ulike naturtyper. De fleste av disse naturtypene er rødlistet i Norge, mens resten er viktige leveområde for trua og nær trua arter.

Du kan se kart hvilke områder som skal kartlegges her, og lese mer om kartleggingen på Miljødirektoratets nettsider. Områdene som skal kartlegges kan inneholde både innmark og utmark. Resultatene fra kartleggingen vil bli tilgjengelig for alle via naturbase våren 2024.

Skjermdump områder skom skal kartlegges 2023.png

Figur 1: Kart over områder i Trøndelag som skal klartlegges for naturtyper i 2023.

Hvordan skal områdene kartlegges?

Kartleggingen vil foregå på land etter et standardisert system som heter Natur i Norge (NiN). At et område vil bli kartlagt innebærer i praksis at området vil bli undersøkt til fots for forekomst av de 111 naturtypene. Ved funn av en naturtype vil den som kartlegger notere ned observasjoner i samsvar med kartleggingsinstruksen og ta bilder av naturtypen. I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt å ta med små mengder plantemateriale for å identifisere det på et laboratorium.

Den som kartlegger vil for hver naturtypeforekomst vurdere tilstanden og naturmangfoldet i forekomsten. Vurderingen gjøres etter et fastsatt system utarbeidet av en ekspertgruppe. Basert på vurderingen vil naturtypeforekomsten bli tilordnet en kvalitetsklasse. Det finnes fem slike klasser; svært lav kvalitet, lav kvalitet, moderat kvalitet, høy kvalitet og svært høy kvalitet.

Hvem kan jeg kontakte?

All ferdsel i forbindelse med kartleggingen vil skje i samsvar med friluftslovens regler om ferdsel og god ferdselskultur. Når det skal kartlegges naturtyper på innmark kan det være behov for at den som kartlegger også går på innmarksarealer. Aktuelle grunneiere vil få tilsendt eget informasjonsbrev om kartleggingen.

Dersom du har spørsmål til kartleggingen, kan du ta kontakt med Stine Krogfjord hos Statsforvalteren i Trøndelag på e-postadressen stine.krogfjord@statsforvalteren.no eller på telefonnummer 74 16 81 95.

Verneområder

I 2023 vil også enkelte verneområder bli naturtypekartlagt for å få mer oppdatert informasjon om naturtypene i disse områdene. Denne kartleggingen vil i Trøndelag bli utført av firmaene Natur og Samfunn og Biofokus. Verneområder som skal kartlegges i 2023 kan sees på kart her og er som følger:

  • Sølendet naturreservat, Røros kommune
  • Deler av Endalen landskapsvernområde, Midtre-Gauldal kommune
  • Deler av Skjækra landskapsvernområde, Steinkjer og Snåsa kommuner
  • Deler av Høgkjølen/Bakkjølen naturreservat, Orkland kommune
  • Deler av Trollheimen landskapsvernområde, Rennebu og Orkland kommuner
  • Del av Hildremsvatnet naturreservat, Ørland kommune
  • Del av Øvre Forra naturreservat, Stjørdal kommune
  • Bredmyra naturreservat, Holtålen kommune
  • Urvatnet-Litjbumyran naturreservat, Orkland kommune
  • Rennsjølia naturreservat, Heim kommune
  • Djuptjønna naturreservat, Røros kommune
  • Grønkjølen naturreservat, Surnadal, Rindal og Heim kommuner

Dersom du har spørsmål til kartleggingen i verneområdene, kan du ta kontakt med Hilde Ely-Aastrup hos Statsforvalteren i Trøndelag på e-postadressen hilde.ely-aastrup@statsforvalteren.no eller på telefonnummer 74 16 80 74.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.