Kristin Staven kåret til Årets Økobonde Trøndelag 2023

Her mottar Kristin Staven (t.v) prisen som Årets Økobonde 2023 av landbruksdirektør Audhild Slapgård under Landbrukskonferansen 2024 i Stjørdal. Foto: Skjalg Ledang / Statsforvalteren i Trøndelag.

Prisen Årets Økobonde er i dag, tirsdag 12.mars, tildelt Kristin Staven på Staven gård, midt i Namdalseid, i Namsos kommune. Gården har vært i familiens eie siden 1772. Før den tid var gården et klostergods, og tilhørte Bakke kloster i Trondheim.

Publisert 14.03.2024

Drifta på Staven gård består av økologisk melk- og kjøttproduksjon, skogdrift og opplevelsesbasert turisme. Kristin tok over gården i 2002 og er 8. generasjon som driver gården. Hun er opptatt av å formidle at gården er et familieforetak, der hennes fire gutter også er deltakende i drifta. Kårfolket sin innsats er også uvurderlig. 

Kristin har alltid tenkt at hun skulle bli økobonde, og i 2009 la hun om til økologisk produksjon. Hun ønsker å drive bærekraftig og være selvforsynt på gårdens ressurser. På gården drives det utstrakt beitebruk, alle dyrene beiter ute fra mai til september/oktober. Melkekyrne går ut og inn som de vil. Kristin var en av de første i sitt område som begynte med tre slåtter. Hun startet med tre slåtter i 2018 på grunn av sterk tørke og frykt for formangel året etter. Dette medførte at avdråtten økte, sannsynligvis av bedret næringsinnhold i foret. Som en del av det å være selvforsynt brukes det trevirke fra egen skog ved restaurering av hus, og trefiber brukes som isolasjonsmateriale. 

I tillegg til å drive med økologisk meleproduksjon formidler Kristin kunnskap om landbruk både i Namdalen og til hele verden gjennom Airbnb. En kan leie seg inn på det sjarmerende og nyoppussa stabburet fra 1823. Som gjest kan du avtale om å bli med på fjøsstell morgen og kveld. En får da lære om melking og smake på nysilt melk rett fra tanken. Kalvene vil også ha melk og bli kost med. På gården er det et lite gårdsmuseum, og rundt gården er det et flott kulturlandskap. Masstu er bygd om til kafe, og her arrangeres det alt fra poesikvelder til julemarkeder, og kaffe og kakesalg fra kafeen er en selvfølge når det arrangeres Åpen Økogård på Staven.

Det siste året har Kristin vært med i styret til Økologisk Nord-Trøndelag, og hun var en sterk pådriver for å arrangere nettverkssamling for økologiske bønder på Duun Gård på Jøa under Økouka 2023. Kristin har god jordbruksdrift, god dyrevelferd og profilerer økologisk landbruk på en fremdragende måte til et bredt publikum. Kristin mottok prisen av landbruksdirektør Audhild Slapgård under Landbrukskonferansen 2024 som Statsforvalteren i Trøndelag nå arrangerer i Stjørdal.

Juryen har bestått av representanter for Trøndelag bondelag, Sør-Trøndelag bonde- og småbrukarlag, Norsk landbruksrådgivning Trøndelag, Trøndelag Fylkeskommune, Økologisk Nord-Trøndelag, Økologisk Sør-Trøndelag og Statsforvalteren i Trøndelag.

Juryen gratulerer Kristin Staven som verdig vinner av prisen Årets Økobonde 2023!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.