Konsultasjonsplikt for kommuner med utgangspunkt i arealsaker

Dato:
27. april 2023 10.00 - 12.00
Sted:
Webinar
Arrangør:
Statsforvalteren i Trøndelag
Målgruppe:
Kommuner og fylkeskommuner
Flytting av reinsdyr i Saanti sitje
Foto: Risten-Marja Inga.

Reindriftsavdelingen arrangerte 27.april et webinar om konsultasjonsplikten. Målgruppen er kommunene, og primært de som jobber med plan- og arealsaker og reindrift. Vi tok en gjennomgang av regelverket, og hvordan konsultasjoner kan gjennomføres for ulike sakstyper.

Publisert 24.03.2023

Kommuner og fylkeskommuner har konsultasjonsplikt i alle saker og alle fagområder som berører samiske interesser etter Samelovens kapittel 4, som går utover kravene til medvirkning etter annet lovverk.

Konsultasjonsplikten innebærer et krav om involvering og reell dialog med samiske interesser tidlig i saksbehandlingen, og formålet er å oppnå enighet om saken. Gode konsultasjoner gir raskere og smidigere prosesser som betyr bedre grunnlag for beslutninger, og forebygger konflikter og klager i planprosessen. Manglende oppfølging av konsultasjonsplikten kan bety at vedtak i enkelte tilfeller kan bli ugyldig.

Veileder om konsultasjonsplikten finnes hos Kommunal- og distriktsdepartementet. Her ligger også brev med avklaringer etter spørsmål fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark. 

 

Sted: Microsoft teams – Klikk her for å bli med i møtet

Webinaret er tatt opp og både powerpointpresentasjonen og opptaket er tilgjengelig til høyre i margen. 

Dato:
27. april 2023 10.00 - 12.00
Sted:
Webinar
Arrangør:
Statsforvalteren i Trøndelag
Målgruppe:
Kommuner og fylkeskommuner