Digital Fagfredag - Barnevern og/eller helse

Dato:
31. mars 2023 08.30 - 10.30
Sted:
Digitalt
Arrangør:
Statsforvalteren i Trøndelag

Forskning viser at barn som mottar hjelp fra barnevernet har høyere forekomst av psykiske vansker enn barn og unge ellers i befolkningen. Statsforvalteren i Trøndelag inviterer til digital Fagfredag med temaet Barnevern og/eller helse.

Publisert 24.01.2023

Samtidig vet vi at flere barn og unge i barnevernet ikke blir kartlagt og utredet for eventuelle psykiske vansker og rusmiddelproblemer, noe som fører til at de ikke får den helsehjelpen de har behov for.

Barneverntjenestens oppdrag er å sikre at barn og ungdom som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.

Helse- og omsorgstjenesten har ansvar for å yte den helsehjelp som er nødvendig, og skal ha en spesiell oppmerksomhet overfor sårbare grupper som har økt risiko for å utvikle psykiske vansker og lidelser, som barn og unge med tiltak fra barnevernet.

I 2020 ble "Pakkeforløpet for kartlegging og utredning av psykisk helse og rus for barn og unge i barnevernet" publisert. I 2020 fikk Helsedirektoratet (Hdir) og Barne-, ungdom- og familiedirektoratet (Bufdir) i oppdrag fra henholdsvis Helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og familiedepartementet å utvide pakkeforløpet med somatisk helse, tannhelse og seksuell helse. Oppdraget ble utsatt til 2022 og nylig ferdig.

Formålet med ovennevnte forløp er å bidra til at barn og unge i barnevernet blir kartlagt og utredet tidlig for sine eventuelle helseplager, slik at de sikres nødvendig helsehjelp når de har behov for det, i kombinasjon med riktig tiltak fra barnevernet.  Forløpet beskriver ansvar, oppgaver og samarbeid mellom den kommunale barneverntjenesten, kommunal helse- og omsorgstjeneste og spesialisthelsetjenesten. Det gis også råd om hvordan samarbeidet kan innrettes, slik at tjenestene sammen sikrer tidlig kartlegging og utredning av barn i barnevernet.

1.august 2022 kom det endringer i velferdslovgivningen som forplikter tjenestene til å samarbeide. Formålet med endringene er å styrke oppfølgingen av utsatte barn og unge og deres familier gjennom økt samarbeid mellom velferdstjenestene.

Statsforvalteren i Trøndelag inviterer til digital Fagfredag med temaet Barnevern og/eller helse.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Helsedirektoratet (Hdir) deltar også og vil legge frem Nasjonalt forløp for barnevern - kartlegging og utredning av psykisk somatisk og seksuell helse, tannhelse og rus hos barn og unge.  

I løpet av økta vil vi blant annet gå inn på:

  • Barnevernets ansvar
  • Helse- og omsorgtjenestenes ansvar
  • Samarbeidet mellom barnevern og helse – til barnets beste
  • Mulighetsrom og mulige utfordringer
  • Nasjonalt forløp for barnevern – kartegging og utredning av psykisk, somatisk og seksuell helse, tannhelse og rus

Her kan du se opptak av fagdagen:

Presentasjoner fra fagdagen finner du i kolonnen til høyre, eller på bunnen av siden (mobil).