Har kartlagt mulighetene for interkommunalt samarbeid

Både erfaringene med og mulighetene for interkommunalt samarbeidet i Indre-Namdal er nå kartlagt. Kartleggingen er gjort etter ønske fra kommunene Namsskogan, Røyrvik, Lierne og Grong.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 12.04.2022

Målet med kartleggingen har vært å få beskrevet status for samarbeidet, men også analysere muligheten for et langsiktig og enda sterkere strategisk interkommunalt samarbeid mellom kommunene i Indre Namdal.

Kommunene er samstemte i at de ikke har klart å tilby like gode tjenester uten samarbeidet de har i dag.

Det er flere områder som egner seg godt for mer tettere samarbeid fremover, men den sektor som skiller seg ut med det største potensialet er helse- og velferdstjenestene.

Hvorfor kartlegging?

I et felles formannskapsmøte 16. september 2021 kom det frem at kommunene selv ønsket å få gjennomført en kartlegging av samarbeidet i regionen. Statsforvalteren i Trøndelag har bistått kommunene i arbeidet, og etter en anbudsprosess ble PWC valgt til å utføre oppdraget.

Kartleggingen er gjennomført i perioden november 2021 til mars 2022.

PWC har innhentet data om erfaringer med samarbeidet, og har sett på mulighetsrom for videre samarbeid gjennom en bred spørreundersøkelse, dybdeintervjuer med administrativ og politisk ledelse og en felles workshop.

Utredningen slår fast at alt ligger til rette for å lykkes med mer og sterkere samarbeid i Indre Namdal. Ikke minst på grunnlag av erfaringene i tidligere samarbeid, erfaringer som kan gi godt grunnlag for å etablere et langsiktig, strategisk og forpliktende samarbeid også fremover.

Utredningen trekker frem flere områder med potensial for tettere samarbeid, fra de overordna områdene (samfunnsplanlegging, beredskap osv.) til konkrete tjenestesamarbeid. Den sektoren som de fleste peker på med mest potensial for mer samarbeid er helse og velferd.

En viktig faktor er digitalisering som muliggjør samarbeid på nye måter, f.eks. ved at man kan bygge fagmiljø uten nødvendigvis å måtte flytte arbeidsplasser.

-Denne rapporten vil være et nyttig og viktig kunnskapsgrunnlag for videre diskusjoner mellom kommunene i Indre Namdal. Det er bra at kommunene har tatt initiativ til denne kartleggingen og det er bra de søker samarbeid. Samarbeid kan bidra til at kommunene også i fremtiden kan levere gode tjenester til sine innbyggere, sier fungerende statsforvalter Øystein Johannessen.

Veien videre

PWC anbefaler at kommunene bruker denne utredningen som grunnlag for å etablere en tydelig strategi og en konkret plan for utvikling av samarbeidet i Indre Namdal. Kommunene skal i mai møtes til et felles formannskapsmøte for å diskutere innholdet i rapporten og veien videre.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.