Erklærer beitekrise i tre nye reinbeitedistrikter

Reinsdyrflokk på snø med skog i bakgrunnen.
Foto: Statsforvalteren i Nordland.

I store deler av Nordland har ikke reinen tilgjengelige beiter. Nå erklærer beredskapsutvalget for reindrift beitekrise også i Balvatn, Saltfjellet og Ildgruben reinbeitedistrikter. Statsforvalteren ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

Publisert 12.03.2024

Januar var preget av mye mildvær med regn og vind mellom kuldeperioder, noe som ga is mot bakken, innefrosset vegetasjon og flere islag i snøen. I ettertid har det vært stabilt og kaldt vær uten særlig smelting. Dette har gjort det vanskelig for reinen å nå tak i maten på bakken og beitene er låste.

Det er erklært beitekrise

Balvatn, Saltfjellet og Ildgruben reinbeitedistrikter meldte tidlig i februar om vanskelige beiteforhold, og Beredskapsutvalget for reindrift gjennomførte befaring i den 29. februar. Det ble i etterkant erklært beitekrise.

Beredskapsutvalget har tidligere erklært beitekrise også i Skjomen og Frostisen reinbeitedistrikter. Beitesituasjonen er vanskelig også for flere andre reindriftsutøvere i Nordland, spesielt de som ikke har tilgang på kystbeiter.

Beredskapsutvalget følger situasjonen tett. Det vil etter hvert gå mot vår, men det kan fortsatt komme mye snø og i høyden vil det fortsatt være kaldt lenge. Beitekrisen er på langt nær over, og den vil trolig vare til det kommer varmere vær.

Vær varsom

Det er ventet økt utfart i vinterfjellet framover, og det er heller ikke lenge igjen til påske. Gå på tur og nyt den fine tiden, men gå utenom eller snu hvis du møter på rein. Beitekrisen gjør reinen sårbar for forstyrrelser, og den har lite å gå på. Vi følger situasjonen tett, og det kan blant annet bli innført ekstraordinær båndtvang i enkelte områder dersom det viser seg å bli nødvendig.

Reinvettreglene - hva gjør du om du møter rein på tur?

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har laget reinvettregler til bruk for alle som ferdes i områder med rein:

  • Snu hvis du ser reinsdyr.
  • Kan du ikke snu? Skift retning eller vent til reinen trekker vekk.
  • Ha hunden i bånd.
  • Ser du spor i snøen? Vær oppmerksom. Rein i området.
  • Ser du én rein? Vær oppmerksom. Det er mest sannsynlig flere dyr i området.
  • Ikke kjør snøskuter i mørket eller skumring*. Reinen blir paralysert av lyset.
  • Kjør vekk hvis reinen trekker mot skuteren*. Reinen kan tro du kommer med fôr.

*forutsetter at det er gitt tillatelse til kjøring.

Takk for at du tar hensyn til rein. Giitu! Gæjhtoe! Gijtto!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.