Erklærer beitekrise i Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt

Det skiftende været i Nordland hittil i vinter har gjort det svært vanskelig for reinen å nå tak i maten på bakken. Foto: Statsforvalteren i Nordland.

På grunn av de skiftende værforhold er det nå svært vanskelige beiteforhold for rein flere steder i Nordland. For Ildgruben og Saltfjellet er det så ille at kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise. Statsforvalteren ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.01.2022

Kriseberedskapsutvalget har i denne omgangen erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner.

Da det ikke har latt seg gjøre å gjennomføre fysiske befaringer på grunn av været, har utvalget basert seg på dokumentasjon i form av muntlige beskrivelser, bilder og videoer. Dette er supplert med meteorologiske data fra værstasjoner i området.

Det er flere distrikt som ser at forholdene blir stadig verre, men foreløpig avventer de å be kriseberedskapsutvalget om å vurdere å melde beitekrise.

Årsaken til at vurderingen om det er beitekrise skal gjøres av kriseberedskapsutvalget er at reindrifta ikke kan bruke av sine avsatte midler i krisefondene sine før det formelt erklæres beitekrise.

Det er bare Kriseberedskapsutvalget, med medlemmer fra reindriftsnæringen, Mattilsynet og Statsforvalteren, som kan erklære beitekrise.

– Utvalget sier at det bør gjennomføres fysisk befaring før beitekrisen eventuelt forlenges, men samtidig må sikkerheten til utvalgets medlemmer ivaretas. Slik vær- og føreforhold er i dag vil ikke det la seg gjennomføre sier underdirektør Stein Tage Domaas hos Statsforvalteren i Nordland.

Statsforvalteren ber alle som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein. Statsforvalteren følger situasjonen tett og det kan blant annet bli innført ekstraordinær båndtvang i enkelte områder dersom det viser seg å bli nødvendig.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.