Astra Zeneca-vaksinerte får tilbud om videre vaksinering med mRNAvaksine

Mange koronavaksiner
Mange koronavaksiner Foto: Pixabay.

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttet sin anbefaling om at alle som har fått første dose med AstraZeneca-vaksine skal få tilbud om videre vaksinering med mRNAvaksine.

Publisert 26.04.2021

Det er om lag 135 000 som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen i Norge. Beskyttelsen de har fått etter første dose er god og varer i minst 12 uker.

Regjeringen har ønsket en vurdering fra en ekstern ekspertgruppe. Vaksinen brukes per nå ikke i det norske koronvaksinasjonsprogrammet.

Uavhengig av ekspertgruppens konklusjon, vil alle som til nå har fått første dose med AstraZenecavaksinen få tilbud om mRNA-vaksine ved videre vaksinasjon. All vaksinasjon er frivillig, men selv om det er valgfritt å ta vaksine, er det ikke anledning til å velge hvilken vaksine man vil ha.

Flere andre land, deriblant Tyskland, Frankrike, Danmark og Sverige, har også vurdert det samme og har landet på å anbefale mRNA-vaksine som dose 2. Det pågår studier som ser på det å kombinere to ulike koronavaksiner. Disse studiene er ikke avsluttet, men det er ikke rapportert om risiko ved å kombinere to forskjellige vaksiner.

Konsekvenser for fremdrift av vaksinasjonsprogrammet

Folkehelseinstituttet anslår at fravær av AstraZeneca-vaksinen i vaksinasjons-programmet vil innebære en forsinkelse på omtrent to ukerVed å ikke benytte Janssen-vaksinen, vil vaksinasjonsprogrammet forsinkes med opptil 7 uker for enkelte aldersgrupper. Økt vaksinetilgang av andre vaksiner og godkjenning av nye vaksiner vil gjøre forsinkelsen kortere. FHI vil også se på andre kompenserende tiltak.