Statsforvalteren anbefaler samordnet svært høyt tiltaksnivå for kommunene Bamble, Porsgrunn, Skien og Siljan

Etter dialog med nasjonale helsemyndigheter og flere kommuner i fylket i dag, har Statsforvalteren i kveld anbefalt at regjeringen utvider eksisterende tiltaksnivå 5 A i fylket til også å omfatte kommunene Siljan, Skien, Porsgrunn og Bamble. Randkommunene Kragerø, Drangedal, Nome og Midt-Telemark vil avvente situasjonen og vurderer den fortløpende.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.03.2021

Bakgrunnen for anmodningen er raskt økende smittespredning, særlig blant elever på videregående skoler og med forgreininger til fem kommuner i tidligere Telemark fylke. Dette har medført at svært mange personer er satt i karantene og ventekarantene. I ettermiddag ble det gjennomført møter i formannskapene i de fire kommunene, hvor det for kommunene Bamble, Porsgrunn og Siljan ble truffet vedtak om å anmode om tiltaksnivå 5A. Skien kommune vedtok tiltaksnivå 5B, men med lokale forskrifter i tillegg.

Det er Statsforvalterens vurdering at smittesituasjonen, press på helsetjenester og mobilitet i de fire kommunene underbygger behov for samordnede og enhetlige tiltak. De fire kommunene danner et tett integrert bo og arbeidsmarked med nær tilknytning til kommuner med svært høyt tiltaksnivå (5A) i det gamle Vestfold fylke. Smittesituasjonen slik den fremgår av kommuneoverlegenes anbefaling gjør det nødvendig med enhetlig og hurtig innføring av tiltak. Øvrige forhold Statsforvalteren har vektlagt er:

  • Nærhet til Vestfold gir høy sannsynlighet for at smitteomfang i Vestfold kan spres til Grenland
  • Sykehuset i Vestfold HF er nå på gult beredskapsnivå og har allerede blitt bistått av Sykehuset Telemark HF
  • Rask og kontant respons er vesentlig for å få kontroll på smittetall, slik at gjenåpning kan gjennomføres så raskt som forsvarlig
  • Ettersom kommunene selv ikke har likelydende vedtak vil det ut fra behovet til enhetlig og samordnet respons, medføre behov for statlig samordning av tiltak  
  • Grunnet svært korte geografiske avstander mellom Skien og Porsgrunn ser vi det som av stor viktighet at disse kommunene innfører likelydende vedtak. Selv mindre avvik mellom tiltakene vil kunne resultere i uønsket økt mobilitet mellom kommunene (butikker, treningssenter, med mer)
  • Statlig samordnet tiltaksnivå vil for fylket som helhet være enklere å kommunisere til befolkningen og næringslivet

Det er regjeringen som beslutter tiltak etter covid-19 forskriften. Statsforvaltaren har anbefalt at tiltakene innføres fra midnatt til lørdag 20. mars med virkning til og med tirsdag  6. april.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.