Høring - endring i produksjonsforhold Nortura Tønsberg (Gilde)

Høringsfrist:
1. juni 2019

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark har mottatt søknad fra Nortura Tønsberg om endring av tillatelsen etter forurensningsloven. Fylkesmannen ber om uttalelse til søknaden innen 1.6.2019.

Publisert 29.04.2019

Nortura Tønsberg (Gilde), beliggende på Åskollen 3, søker om endring i tillatelsen av 2.10.2000 basert på økning i produksjonsvolum og dertil økt utslipp til vann. Utslippene går til kommunalt nett, og har en tid overskredet grensene i tillatelsen. Fylkesmannen og kommunen har vært orientert om forholdet.

 

Den gjeldende tillatelsen setter ikke grenser for produksjonsvolum, men ved vurderinger av utslippsparametere ble det tatt utgangspunkt i en årsproduksjon på 26 500 tonn. Produksjons­volumet har økt i perioden fra år 2000, og i dag ligger årsproduksjonen på 52 000 tonn, fordelt på slakt, skåret kjøtt og foredlede produkter. Det søkes nå om økning av produksjonsvolum til opp til 144 000 tonn per år, fordelt på 37 000 tonn slakt, 63 000 tonn skåret kjøtt og opp til 34 000 tonn foredlede produkter. Det omsøkte produksjonsvolumet utgjør en økning på om lag 440 % fra gjeldende konsesjon.

 

Utslipp til vann

Nortura Tønsberg har påslipp av prosessvann som går via det kommunale avløpsnettet til Tønsberg avløpsanlegg. Før påslippet går prosessvannet gjennom et utjamningsbasseng, som er etablert i samråd med kommunen, og som deles med Tine Meieriet, som er nærmeste nabo.

 

Innholdet i prosessvannet fra Nortura Tønsberg består først og fremst av organisk stoff (målt som KOFufiltrert), og fosfor (TOT-P). I gjeldende tillatelse er det satt følgende utslippsgrenser for disse parameterne:

  • Maksimalt per produksjonsdøgn: 1 200 kg organisk stoff (KOFufiltrert)
  • Gjennomsnitt per produksjonsdøgn: 1 100 kg (KOFufiltrert)
  • Gjennomsnitt per produksjonsdøgn: 18 kg totalfosfor (TOT-P)

Nortura Tønsberg søker om å øke disse utslippsnivåene til:

  • Maksimalt per produksjonsdøgn: 5 000 kg organisk stoff (KOFufiltrert) – tilsvarer 317 % økning
  • Gjennomsnitt per produksjonsdøgn: 4 500 kg (KOFufiltrert) – tilsvarer 309 % økning
  • Gjennomsnitt per produksjonsdøgn: 40 kg totalfosfor (TOT-P) – tilsvarer 122 % økning

De relative utslippsverdiene, utslipp KOF og P per produksjonsvolum, reduseres dermed noe.

 

I den endrede tillatelsen etter forurensningsloven vil også krav i henhold til EUs industriutslipps­direktiv (IED) implementeres.

 

Eventuelle uttalelser sendes på epost til fmvtpost@fylkesmannen.no, eller per post til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, Postboks 2076, 3103 Tønsberg. Dersom ytterligere informasjon rundt søknaden ønskes, kan også disse adressene benyttes.

Høringsfrist:
1. juni 2019

Kontaktpersoner