Vellykket trøndersk deltagelse på Grüne Woche!

Sandra Bergsnev byr på gode smaksprøver når Frank Jensen og Audhild Slapgård besøker den trønderske standen. Foto: Marit Nestande

Trøndelag har sammen med region Nord, representert Norge på den internasjonale landbruks- og matmessa Grüne Woche i Berlin som ble avsluttet nå på søndag. Det har vært ti hektiske dager med stort besøk på den norske standen! Tyske besøkende likte både saltfiskball, marinert laks og trønderske oster. Bestselgeren var likevel pinnevaflene.

Publisert 01.02.2024

Grüne Woche hadde i år 1400 utstillere fra 60 land og et besøk på nesten 300 000 personer. 38 dyktige produsenter, kokker og reiselivsaktører har byttet på å stå på den trønderske standen. Her har de solgt smaksprøver fra 55 trønderske råvareleverandører og formidlet trøndersk matkultur og reiselivsmål til et interessert, tysk publikum. Det ble solgt 500 smaksprøver av saltfiskball, 4000 smaksprøver av øl og servert 5000 hjerter med vafler på pinne.

 

Bilde: Det var mange som besøkte den norske standen på Grüne Woche  i Berlin. Foto: Marit Nestande


- Norge og Trøndelag fikk mye oppmerksomhet, sier Brit Melting, prosjektleder fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Vi ønsket å viser det mangfoldet regionen Trøndelag representerer, fra fjell til hav. Vårt mål med deltagelsen på Grüne Woche, er å bidra til å utvikle Norge og Trøndelag som en anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Gjennom menyen vi serverer, gir vi de tyske besøkende en smakebit på de unike og spennende måltidsopplevelsene vi har i vår region, Trøndelag. Verden skal få smake og oppleve Trondheim og Trøndelag!

Gjennom samarbeidet med region Nord, som besto av Nordland, Troms og Finnmark, ble samisk mat og kultur i år også løftet fram. Reinkjøtt er i vinden om dagen, og er en på flere måter naturlig råvare på den trønderske standen. Blant de dyktige kokkene som sørger for at alt som serveres er tilberedt på beste måte er kokk Kim Tomas Joma, oppvokst i Røyrvik og til daglig å finne på kjøkkenet ved Saemien Sijte i Snåsa. For trønderne var det også spesielt artig at pinnevaffelen fra Galåvolden gård er omtalt i Berlins største avis som den mest attraktive og populære smaken på messa.
- Dette gir merverdi hjemme også, legger Melting til.

Regiondag 25. januar

Statsforvalteren i Trøndelag gjennomførte i samarbeid med Trøndelag Fylkeskommune, Innovasjon Norge og Oi! Trøndersk mat og drikke torsdag 25. januar en regiondag i den norske ambassaden i Berlin med tema bærekraft og beredskap. Landbruksdirektør Audhild Slapgård ledet programmet.

- Med regiondagen ønsket vi å få til et møtepunkt for fylkeskommunen, kommuner/ordførere, regionråd, reiselivsaktører, Statsforvalteren, Innovasjon Norge og trønderske lokalmatprodusenter. Trøndelag ser deltagelsen på Grüne Woche som en del av å bygge Trøndelag som matregion. Her ønsker vi stadig å forbedre oss for å øke verdiskapingen og kvaliteten hos trønderske mat- og drikkeprodusenter. Vi i Trøndelag ønsker fortsatt å være med å bygge Matnasjonen Norge, sier Slapgård.

Statsforvalteren Frank Jensen holdt innledningen om trøndersk matmanifestet som fundament for lokalmatsatsingen i Trøndelag. Personlig rådgiver Siv Sætran i Landbruks- og matdepartementet fortalte om hva departementet vil med Matnasjonen Norge.

Regiondagen samlet 65 personer fra hele Trøndelag. I tillegg deltok representanter fra Innlandet, Oslo Viken og Agder på regiondagen. 

- Vi er meget godt fornøyd med dagen, dette er en nyttig faglig arena der vi utveksler erfaringer på tvers av regioner til det beste for matdestinasjonen Norge, sier landbruksdirektør Audhild Slapgård hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Bilde: Noen av innlederne på Regiondagen. F.v. Frank Jensen, Audhild Slapgård, Ingvill Dalsegg, Siv Sætran, Magnar Sundfør og Arne Sørvig. Foto: Marit Nestande

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.