Nye helsekrav til førerkort fra 1. oktober

Helsekravene til førerkort revideres. I de nye reglene er det blitt tydeligere hvilke regler som gjelder for den enkelte tilstand, og hvem som fyller helsekravene og ikke.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 12.09.2016

Alle som skal søke om førerkort, må fylle ut en egenerklæring om helse på trafikkstasjonen. Hvis du har en sykdom eller tilstand som kan virke inn på kjøreevnen, må du i tillegg få helseattest fra lege. Det er disse helsekravene som skal vurderes av lege, som nå blir revidert.

Regelverket er justert med ny medisinsk kunnskap om ulike tilstander og deres effekt på trafikksikkerheten. Det har også blitt tydeligere hvilke regler som gjelder for den enkelte tilstand, og hvem som fyller helsekravene og ikke.

Det blir nå enklere for legene og førerkortsøkerne å se hvilke krav som gjelder, det blir mindre rom for skjønn, og dermed mer lik behandling. 

For mange blir prosessen enklere enn før, og de fleste vil kunne få helseattest hos fastlegen sin. Tidligere har mange måttet søke dispensasjon hos fylkesmannen, og årlig har det kommet om lag 18 000 slike søknader til fylkesmennene. Denne søknadsbunken vil nå bli kraftig redusert.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.