Miljøhensyn gjør at skyteanlegg på Bekkhus må legges ned

Bekkhus skytebane, som ligger i Sarpsborg, kan drives midlertidig frem til 1. januar 2022. Etter dette vil det ikke lenger være lov med skyteaktivitet på Bekkhus. Fylkesmannen mener videre drift av skyteanlegget medfører en for stor forurensing av Tunevannet og området rundt skyteanlegget.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.02.2020

Sarpsborg og Omegn Jeger- og Fiskerforening (SOJFF) har siden 1950-tallet hatt skyteaktiviteter på Bekkhus i Sarpsborg kommune. På Bekkhus skytes det på leirduer over Tunevannet. Driften har ført til at området på land, i vannkanten, i sedimentet (bunnlaget) og i sivet i dag er forsøplet med plast og leirduer. I tillegg er sedimentene i Tunevannet sterkt forurenset både med bly fra blyhagl og PAH fra leirduer. PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) kalles ofte tjærestoffer, og noen PAH-er er giftige. Fylkesmannen mener at fortsatt skyting over Tunevannet fra Bekkhus vil ha stor negativ miljøeffekt.

Vannkvaliteten i Tunevannet truet

Tunevannet, som ligger nær Sarpsborg sentrum, er et mye brukt rekreasjonsområde og er blant annet et populært badevann. Alle påvirkninger som kan ha uønsket effekt på vannmiljøet er kartlagt. Vannforskriften stiller krav om at alle vannforekomster skal ha god økologisk og kjemisk tilstand. For at Tunevannet skal nå målet etter vannforskriften, må det gjøres mange tiltak. Fylkesmannens vurdering er at driften av skyteanlegget på Bekkhus dermed må legges ned. Det kan ikke tilføres mer bly eller stål fra skyting, dersom målet om god økologisk og kjemisk tilstand i Tunevannet skal nås.

Vanskelig sak

Bekkhus skytebane ble etablert på 50-tallet og har siden den gang vært en viktig arena for ulike skyteaktiviteter i lokalsamfunnet. Det er i dag stor aktivitet på banen. Dagens medlemmer skyter ikke lenger med bly, og SOJFF gjør flere tiltak for å hindre spredning av plastforurensning. Selv med omfattende tiltak vil den negative miljøeffekten av fortsatt skyting over Tunevannet fra Bekkhus bli vurdert som stor.

Miljøhensyn

Fylkesmannen som forurensningsmyndighet avgjør om en virksomhet kan få tillatelse etter forurensningsloven. Aktiviteter som kan forårsake vesentlig forurensningsskade skal ikke få tillatelse. Fordi skyting foregår over Tunevannet, vil fortsatt drift av skyteanlegget føre til vesentlig forurensningsskade dersom aktiviteten ikke stoppes. Det er et problem at det ikke finnes gode nok tiltak som kan redusere forurensningen fra skyteaktiviteten til et akseptabelt nivå.

Fylkesmannen i Oslo og Viken kan derfor ikke gi tillatelse til fortsatt drift av skyteanlegget på Bekkhus. Vi har imidlertid forståelse for at dette er et inngripende vedtak og at SOJFF trenger noe tid til å avvikle anlegget. SOJFF er en viktig forening i lokalsamfunnet, og gis derfor midlertidig tillatelse på strenge vilkår. Driften skal være avsluttet innen 1. januar 2022.

Aktivitet på Bekkhus frem til 1. januar 2022

Fylkesmannen gir midlertidig tillatelse til videre drift på Bekkhus frem mot avvikling. For å redusere de negative konsekvensene av skyting så mye som mulig frem til anlegget stenges, gir vi ikke tillatelse til drift av anlegget i perioden november til og med februar. I denne perioden er det heller ikke tillatt med stevner. Fra mars til oktober, med unntak av juli, er det tillatt med trening tre kvelder i uken (12 timer/uke). I perioden mars til juni og august til oktober gis det også midlertidig tillatelse til inntil 16 stevnedager på 11 timer (176 timer/år). Alle naboer og andre berørte skal varsles om stevner i god tid.

Det er et vilkår i den midlertidige tillatelsen at alle brukere av skytebanen skal plukke opp plast og tomhylser etter seg. Det skal til enhver tid gjøres tiltak for å hindre all forsøpling fra aktiviteten på skytebanen.

Opprydding i Tunevannet

Etter at skyteanlegget er stengt vil det være behov for opprydding på Bekkhus. Dette gjelder både på land og i vannet. SOJFF skal sende Fylkesmannen en avviklingsplan med tiltaksbeskrivelse innen 1. januar 2021. Denne skal si noe om hvilke tiltak som er nødvendig for å heve vannkvaliteten i Tunevannet.