Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 10.06.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til Aass Bryggeri AS

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknad fra Aass Bryggeri AS, om ny tillatelse til bryggeri- og drikkevareindustri ved Ole Steens gate 10, Drammen kommune.


Publisert 23.05.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved nytt Vikingtidsmuseum i Langviksbukta i Oslo kommune

Statsforvalteren har gitt Statsbygg tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Langviksbukta i Oslo kommune.


Publisert 19.05.2022

Endring av tillatelse etter forurensningsloven for Bane NOR- Moss – endring av vilkår om utslipp til Verlebukta

Statsforvalteren i Oslo og Viken har i vedtak av 19.05.2022 ferdigbehandlet søknad om endring av tillatelse for anleggsarbeid for jernbaneutbygging i Moss kommune. Statsforvalteren endrer grenseverdiene for utslipp av kobber og sink til Verlebukta.


Publisert 06.05.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra anleggsarbeider - E18 Lysaker til Ramstadsletta - E105 Gjønnestunnelen

Statsforvalteren i Oslo og Viken har i vedtak av 06.05.2022 ferdigbehandlet søknad fra Statens vegvesen, hvor det søkes om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra anleggsarbeider i forbindelse med bygging av Gjønnestunnelen i Bærum kommune. Statsforvalteren gir tillatelse til omsøkt tiltak på fastsatte vilkår. Klagefrist er satt til 03.06.2022.


Publisert 05.05.2022

Landsomfattende tilsyn med kunstgressbaner

Kunstgressbaner med gummigranulat skal kontrolleres i en landsomfattende tilsynsaksjon som Statsforvalteren gjennomfører på oppdrag for Miljødirektoratet. Formålet er å sjekke om eierne følger det nye regelverket som skal hindre at gummigranulat sprer seg i miljøet.


Publisert 03.05.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Drammenselva i forbindelse med oppføring av ny bybru

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Drammen kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Drammenselva i forbindelse med riving av eksisterende bybru og oppføring av ny bybru. 


Publisert 21.04.2022

Avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen i Råde kommune

Statsforvalteren har avslått søknad fra Grønbukt Syd Bryggeforening om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen med dumping av masser ved Midtre Sletter, i Råde kommune.


Publisert 21.04.2022

Avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen i Råde kommune

Statsforvalteren har avslått søknad fra Akerskogen Bryggeforening om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen med dumping av masser ved Midtre Sletter, i Råde kommune.


Publisert 07.04.2022

Vedtak om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking - Gol renseanlegg - Gol kommune

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknaden fra Gol kommune om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking ved Gol renseanlegg i Gol kommune.


Publisert 30.03.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Mosseveien 15 i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren har gitt Fredrikstad Motorbåtforening tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Mosseveien 15 i Fredrikstad kommune.