Regionale miljøtilskudd 2020 - endelige satser er fastsatt

Fangdam, humle på blåknapp og sau på holmebeite.
Fangdam, humle på blåknapp og sau på holmebeite. Foto: f.v. Svein Skøien, Signe Aae, Gunnar Bjar.

Statsforvalteren har nylig fastsatt tilskuddssatsene for de regionale miljøtiltakene etter søknadsomgangen i 2020. Noen satser er redusert sammenliknet med de foreløpige satsene. De øvrige satsene er lik de foreløpige. 

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.02.2021

Utbetaling skjer 12. mars. Tilskuddsbrevet kommer i Altinn noe tidligere. 

Oppslutning om regionale miljøtilskudd

I 2020 kom det inn 3 928 søknader om regionale miljøtilskudd og tilskudd til organisert beitebruk i Oslo og Viken. Det er noen flere søknader enn i 2019. Viken omfatter Jevnaker kommune og Lunner kommune fra tidligere Oppland, og Svelvik kommune fra tidligere Vestfold. Korrigerer vi for dette, er det en liten reduksjon i antall søknader.

Om lag 62 % av foretakene som søkte om produksjonstilskudd søkte også om regionale miljøtilskudd.

Fastsetting av endelige satser

Veilederen for de regionale miljøtilskuddene for 2020 ble utarbeidet før jordbruksforhandlingene 2020. Det innebærer at de foreløpige satsene er satt med bakgrunn i antakelse om at tilskuddspotten for Oslo og Viken ville bli noe høyere enn året før og at oppslutningen om tiltakene ville bli som før, eller forhåpentligvis høyere.

Etter at fristen som kommunene hadde for å saksbehandle søknadene gikk ut, viste det seg at oppslutningen om tiltakene ble høyere enn forventet. Det er positivt! Samtidig innebærer det at sum beregnet tilskudd ble 19 % høyere enn potten til Oslo og Viken. Noe av overforbruket skyldes feil. Følgende feil er rettet:

  • Beiting av verdifulle jordbrukslandskap i utmark § 7 - for tiltaksklasse fjellområder var dessverre foreløpig sats småfe og storfe/hest byttet om. Det førte til at overforbruket ble kunstig høyt.
  • Ingen jordarbeiding på flomutsatte arealer § 19, her var det ved en feil ikke mulig å søke dette tilskuddet for andre områder. Denne feilen vil bli rettet etter at hovedutbetalingen er kjørt.

 

Etter samråd med næringsorganisasjonene i jordbruket har Statsforvalteren fastsatt satsene slik:

  • Satsene på kulturlandskapsordningene er redusert med 12 %, med unntak av satsene for Drift av bratt areal og Skjøtsel av verdifulle jordbrukslandskap som ikke reduseres.
  • Satsene på ordningene under biologisk mangfold er redusert med 12 %, med unntak av Soner for pollinerende insekter, lav sats, i kombinasjon som reduseres med 40 % og Skjøtsel av biologisk verdifulle arealer som ikke reduseres.
  • Satsene på kulturminne- og kulturmiljøordningene reduseres med 12 %, med unntak av Drift av seter som ikke reduseres.
  • Blant forurensningsordningene er satsene redusert med 12 % for tiltakene Ingen jordarbeiding om høsten i prioritert område, Direktesådd høstkorn og høstoljevekster og Fangdammer. For øvrige tiltak er endelige satser lik de foreløpige satsene.

 

For detaljer om satsene, se her.