Høring av søknad om endring av tillatelse etter forurensningsloven – FFF Hage og Miljø AS, Follestad Industriområde i Asker kommune

Høringsfrist:
1. september 2021 23.59

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 29. mai 2020 mottatt søknad fra FFF Hage og Miljø AS om endring av tillatelse til økte rammer for årlig mottak og kverning av rent og behandlet trevirke, fra 3500 tonn til 8000 tonn, og tillatelse til å motta og sanere fritidsbåter ved Follestad Industriområde i Asker kommune.

Publisert 16.07.2021

Bakgrunn

FFF Hage og Miljø AS har tillatelse datert 09. februar 2018 etter forurensningsloven til drift av sorteringsanlegg, mottak og mellomlagring av næringsavfall, inkludert inerte masser og samt mottak, lagring og omlasting av EE-avfall og farlig avfall. Videre gjelder tillatelsen kverning av rent og behandlet trevirke samt mellomlagring av flis. Virksomheten søker nå om økte rammer for mottak og kverning av rent og behandlet trevirke, og tillatelse til å motta og sanere fritidsbåter.

Sammendrag av søknaden

FFF Hage og Miljø AS søker om å øke tillatelsens nåværende ramme for mottak og kverning av rent og behandlet trevirke, fra 3500 tonn til 8000 tonn. Kverning av trevirke vil foregå utendørs på asfaltert dekke. Det er ikke sluk i det asfalterte dekket og søker mener dermed at mindre lekkasjer av diesel og hydraulikkolje ikke vil havne i grunnen, men vil kunne samles opp med adsorbenter.

Kverna vil støye noe når den er i aktivitet, og økt mottak vil medføre at kverna kjøres i noe lengre tidsrom. Støynivået vil ikke endres. Kverning vil foregå på dagtid på hverdager og virksomheten opplyser om at støygrensene i gjeldende tillatelse vil overholdes. Videre opplyses det om at støy fra dagens aktivitet er beregnet og ligger godt under støykravet. Nærmeste nabo (bolig og ikke industribygg) til anlegget angis i søknaden å være 650 meter unna. Virksomheten understreker at de per dags dato aldri har mottatt naboklager av noe slag.

Kverna går på diesel og vil kunne gi eksos til omgivelsene, men dette vil være begrenset til nærområdet inne på anlegget, oppgir søker. Kverningen vil også kunne gi noe støv i tørt vær og anlegget vil derfor ha rutiner for vanning for å redusere støving. Virksomheten oppgir at det vil etterstrebes å vanne minst mulig da det ikke er ønskelig med unødvendige mengder avrenning. Mengden vann til støvdemping anslåes i tilleggsopplysninger av 08. oktober 2020 til å være ca. 80 000 liter per år. All flis fra kverning skal lagres under klimavern i form av tak med to vegger.

Økning i mengden trevirke som kan behandles ved anlegget årlig vil medføre en økning av trafikk inn og ut av anlegget med anslagsvis 4-500 transporter per år. FFF Hage og Miljø AS oppgir at veistandarden fra avkjøring fra E134 innover på Follestad Industriområde er svært god og uten bolighus nær ved. Det opplyses at ingen privatboliger vil bli berørt av trafikken.

Det søkes også om tillatelse til å motta og sanere fritidsbåter med skroglengde inntil 15 meter. I den opprinnelige søknaden datert 27. mai 2020 ble det søkt om mottak av inntil 60 fritidsbåter for sanering per år, men dette ble endret til 50 tonn mottatt per år i supplerende opplysninger av 28. oktober 2020. Videre søkes det om å kunne mellomlagre inntil 10 tonn båter i påvente av sanering. Ferdig sanerte båter skal ikke mellomlagres, men leveres videre straks. Båtene vil altså ikke kvernes ved FFF Hage og Miljø AS sitt avfallsanlegg.

All sanering av fritidsbåter vil foregå innendørs på fast dekke av asfalt. Mottak av fritidsbåter vil medføre en økning på inntil 60 transporter til anlegget årlig.

Overvann fra hele anleggsområdet vil samles opp og ledes til sluk med kum. Rør fra kummen leder vannet til renseanlegget for sigevann fra Røyken grovfyllplass. Renseanlegget består av flere dammer hvor forurensning fjernes ved hjelp av lufting og sedimentasjon. Røyken grovfyllplass har nylig utvidet renseanlegget fra å bestå av 3 dammer til å bestå av 6 dammer, og vil gjennomføre en utvidet utslippskontroll for å se effekten av utvidelsen.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra FFF Hage og Miljø AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 1. september 2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/992».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.