Høring av søknad om tillatelse til mudring ved Solumstrand i Drammen kommune

Høringsfrist:
16. august 2021

Drammen kommune har søkt om tillatelse til mudring ved Solumstrand i Drammen kommune, i forbindelse med legging av sjøledninger mellom Brakerøya og Solumstrand.

Publisert 02.07.2021

Søknad

Helse Sør-Øst RHF har startet arbeidene med å bygge nytt somatisk og psykiatrisk sykehus på Brakerøya i Drammen og Lier kommune. Det nye sykehuset vil erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus. I forbindelse med dette arbeidet ønsker Drammen kommune å etablere nye sjøledninger for vann og avløp mellom Brakerøya og Solumstrand renseanlegg. Det skal legges to avløpsledninger og én vannledning. Ledningene skal hovedsakelig ligge direkte på sjøbunnen, men det vil være behov for nedgraving ved ilandføring ved Solumstrand syd (gbnr. 34/1) og Solumstrand nord (gbnr. 26/30). Ledningene legges på bunnen av Drammensfjorden der vanndybden er større enn 3 m. Ved land legges ledningene i mudret grøft. Det søkes derfor om å mudre inntil 400 m3 innenfor to områder på opptil 445 m2 totalt. Det kan også bli behov for noe sprengning. Maksimal mudringsdybde er ca. 3 meter. Arbeidene planlegges gjennomført fra sjøgående fartøy, men det kan også være aktuelt å mudre fra land. Tiltaket ønskes gjennomført høsten 2021.

Det har blitt gjennomført sedimentundersøkelser i tiltaksområdet, som avdekket at sjøbunnen er forurenset med TBT, PCB og PAH-forbindelser. Det legges derfor opp til å avgrense tiltaksområdet med siltgardin eller boblegardin for å hindre spredning av forurensning ved mudring av sjøbunn. Sedimentet i tiltaksområdet består hovedsakelig av silt og noe sand. Innerst ved land er sedimentet preget av steinmasser. Overskuddsmasser fra mudrearbeidene skal leveres til godkjent mottak. For å unngå unødig skade på vegetasjonen ved mudringsarbeidet, foreslås det å skrape til side topplaget der vegetasjonen/plantene gror, slik at frø og vegetative spredningsemner som kan spire senere bevares. Søker skriver også at dersom det oppdages viktige rødlistearter i ledningstraseen, kan det være aktuelt å flytte disse artene midlertidig, og deretter tilbakeføre dem etter at arbeidene er avsluttet.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 16. august 2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2021/9266.

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.

Høringsfrist:
16. august 2021