Søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av tunelldrivevann – Østensjøbanen (Bryn – Hellerud) i Oslo kommune

Høringsfrist:
7. juni 2021 23.30

Statsforvalteren har mottatt søknad datert 24.11.2020 fra Sporveien AS om tillatelse til utslipp av vann fra tunneldriving på Østensjøbanen mellom Bryn og Hellerud i Oslo kommune.

Publisert 04.05.2021

Sammendrag av søknaden

Sporveien AS søker om midlertidig tillatelse til utslipp av renset anleggsvann fra tunneldriving til nærmeste resipient som er Alnaelva.

Kildene til drifts- og drensvann i drivefasen er:

  • driftsvann fra borerigg (drivevann)
  • innlekking fra omliggende berg (lekkasjevann)
  • tilfeldige vanninntrenginger i tunnelen (påboret vann).

Drivevannet skal håndteres uavhengig av annet anleggsvann. Alt vann fra driveprosessen skal samles opp og renses. Søker estimerer at det vil produseres ca. 25 m3 drivevann per døgn, dvs. en total mengde på 4 500 m3 i løpet av hele driveperioden. Drivingen av tunellen med sprenging og uttak av berg er antatt til å pågå i ca. 180 dager. Tunellen drives fra vestre portal, ved Østensjøveien / Skøyenbakken, oppover mot Hellerud. Tunellens lengde er i underkant av 400 m.

Anleggsvann fra driving av tuneller har et høyt innhold av partikler og kan inneholde sprengstoffrester i form av nitrogenforbindelser. Det er også risiko for at vannet forurenses av organiske forbindelser fra søl/utslipp av drivstoff og smøremidler fra anleggsmaskiner. Betongarbeider vil også påvirke pH i vannet.

NGI har utført en miljørisikovurdering av resipienten Alnaelva som danner grunnlaget for de omsøkte grenseverdiene for utslippet. Det søkes om følgende grenseverdier for utslipp av renset vann fra tunelldrivingen:

Parameter Grenseverdi Enhet
Krom (VI) 10 µg/l
Alifater (C10-C35) 10 mg/l
pH 6-9 -
Suspendert stoff 100 mg/l


Det skal ikke utføres noen fysiske tiltak i vannforekomster som del av tiltaket.

I tillegg til utslipp til vann vil prosjektet medføre utslipp til luft (støv og støy).

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Sporveien AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 07.06.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2020/39870».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.