Søknad om endring av tillatelse for anleggsarbeid i forbindelse med jernbaneutbygging i Moss kommune

Høringsfrist:
30. april 2021 23.30

Statsforvalteren har mottatt søknad datert 11.03.2021 fra Bane NOR om endring av tillatelse etter forurensningsloven til anleggsarbeid for jernbaneutbygging på strekningen Sandbukta-Moss-Såstad. Omsøkt endring gjelder utslipp til Mossesundet og Gunnarsbybekken.

Publisert 23.03.2021

Bakgrunn

Bane NOR bygger ny jernbane på strekningen Sandbukta-Moss-Såstad og har tillatelse fra Statsforvalteren til å slippe ut renset anleggsvann til Gunnarsbybekken, Verlebukta og Mossesundet (tillatelsesnr. 2019.0407.T). Tillatelsen inkluderer utslipp av metaller og PAHer (polyaromatiske hydrokarboner) til Verlebukta, med tilhørende grenseverdier. Bane NOR søker nå om å inkludere utslipp av metaller og PAHer også til Mossesundet og Gunnarsbybekken i tillatelsen, med grenseverdier for utslipp. For Mossesundet gjelder endringssøknaden anleggsvann fra tunneldriving. For Gunnarsbybekken gjelder endringssøknaden anleggsvann fra dagsone.

Sammendrag av søknaden

Mossesundet

Søknaden om endring av tillatelsen gjelder utslipp av anleggsvann fra tunnelarbeid ved Verket. Det forventes forhøyde konsentrasjoner av kobber, sink og krom og benzo(ghi)perylen. Metallene i tunneldrivevannet vil hovedsakelig stamme fra sementen som benyttes for injeksjon og sprøytebetong. Det finnes også naturlig høyt kobber i innlekkasjevann fra tunnelen. Søknaden beskriver tiltak for rensning av anleggsvann før utslipp. Bane NOR vurderer det som lite sannsynlig at det omsøkte utslippet vil medføre noen forverring av vannmiljøet i Mossesundet.

Gunnarsbybekken

Anleggsaktiviteten i dagsone Rygge vil kunne medføre tilførsel av metaller og PAHer til anleggsvannet som renses og ledes ut i Gunnarsbybekken. Ut fra de aktivitetene og innsatsstoffene som inngår for nødvendige grunnstabiliseringsarbeider, vil det kunne bli tilført arsen, kadmium, kobber, krom og sink til anleggsvannet. Det forventes også at anleggsvannet vil kunne bli tilført PAHer som forbrenningsprodukter fra ordinær drift av anleggsmaskiner, og eventuelt via oljesøl.

Søknaden beskriver avbøtende tiltak for å redusere mengde anleggsvann og for rensning av dette før utslipp. Bane NOR forventer ikke forringelse av vannmiljøet i Gunnarsbybekken som følge av tiltaket, med unntak av mulig midlertidig forringelse mhp. enkelte PAHer.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Bane NOR lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 30.04.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/51880»

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.