Er kommunene klar for innsats for sårbare barn?

Alle barn blir sårbare under en pandemi som stenger samfunnet helt eller delvis. Men vi vet at de barna som lever under de vanskeligste forholdene, fikk det enda vanskeligere under pandemien.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.08.2021

Statistikk og forskning beregner at hele 20 % av barn kan regnes som sårbare. Med økonomiske nedgangstider og arbeidsløshet, er det ofte de familiene som allerede har det vanskelig som får det enda mer krevende.

Det er også indikasjoner på at overgrep og omsorgssvikt har økt under pandemien. Vi vet hvor viktig skole og barnehage er for å fange opp de barna som trenger hjelp, og mange skoler og barnehager i Oslo og Viken har i lang tid vært preget av begrensninger og karantinering.

De fleste barn i Norge har klart pandemien godt, og SSB rapporterer at noen av de med svake karakterer før pandemien fikk et løft i karakterene.

Politiske og administrative ledere i kommunene er likevel bekymret for langtidsvirkninger for de mest sårbare, og de er bekymret med god grunn.

Webinar om utfordringer og muligheter

Statsforvalteren invitere til et webinar 15. september med søkelys på hvilke utfordringer og muligheter kommunene har etter at pandemien er over.

Direktøren for Bufdir skal holde et innlegg om "Hvordan har pandemien truffet sårbare barn og unge?" Vi får høre en forsker fra NKVTS snakke om "Hvordan pandemien rammer oss psykisk".

Utdanningsdirektøren hos Statsforvalteren i Oslo og Viken snakker om "Skolen etter koronapandemien. Et løft for trivsel og læring" og avdelingsdirektør fra Helsedirektoratet snakker om "Sårbare barn - hvordan oppdage de tidlig".

Program og info om påmelding finner du her.