Koronaviruset: Kommunene i ring 1 og ring 2 fra Halden-utbruddet får også lettelser i tiltakene

Kommunene som fikk forsterkede tiltak i forbindelse med Halden-utbruddet sist søndag, omfattes av de samme lettelsene i tiltakene som gjelder fra 3. februar for kommunene som ble berørt av utbruddet i Nordre Follo.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.02.2021

– Vi må ha strengere tiltak i kommuner som er berørt av utbrudd av den mer smittsomme varianten av viruset enn i resten av landet. Vi har fortsatt et mål om å slå ned og hindre at den smittsomme virusvarianten sprer seg. Lørdag 30. januar varslet vi noen lettelser i kommunene som er berørt av utbruddet i Nordre Follo. Det er spesielt lettelser i tiltakene av hensyn til barn og unge og arbeidsplasser. Disse lettelsene vil også gjelde kommunene som søndag 31. januar fikk forsterkede tiltak etter Halden-utbruddet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ring 1 fra Halden-utbruddet omfatter Nordre Follo, Oslo, Ås, Halden og Sarpsborg. De vil fra 3. februar få de samme lettelsene i tiltak som ble varslet lørdag 30. januar for kommunene i ring 1 i Nordre Follo-utbruddet.

Ring 2 fra Halden-utbruddet omfatter Asker, Bærum, Enebakk, Fredrikstad, Frogn, Hvaler, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet, Vestby og Våler. De vil fra 3. februar få de samme lettelsene i tiltak som ble varslet lørdag 30. januar for kommunene i ring 2 i Nordre Follo-utbruddet.

Det er flere kommuner som er berørt av begge utbruddene. På grunn av samme tiltaksnivå fra og med onsdag 3. februar vil ikke dette ha noen praktiske konsekvenser.

Endringer i anbefalinger om den engelske virusvarianten

I forbindelse med den mer smittsomme engelske virusvarianten, har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet også anbefalt følgende:

  • Gjelder hele landet: Karantene for husstandsmedlemmer av nærkontakter frem til første PCR-test foreligger i utbrudd der det er en kjent epidemiologisk tilknytning til den engelske virusvarianten.
  • To tester for nærkontakter i kommuner som er i ring 1: Én ved inngang til karantene og én ved avslutning av karantene. Dette kan prøves ut i kommunene som inngår i ring 1.

Om ring 1 og ring 2

Alle kommunene kan innføre strengere råd og regler basert på lokale smittesituasjoner. Det er derfor viktig å følge med på hva som gjelder i egen kommune. Se kart som viser ring 2 lys blått og ring 1 mørkere blått.

Ring 1-kommuner: Kommuner med utbrudd av mer smittsomme virusvarianter og de nærmeste kommunene rundt.

I ring 1 gjelder disse tiltaktene fra 3. til og med 10 februar.

Ring 2-kommuner: Kommuner i randsonen av ring 1-kommunene.

I ring 2 gjelder disse tiltakene fra 3. til og med 10. februar.