Internasjonal dag for skog – 21. mars

Skitnebufjellet og Kopslandåsen: Grov søyleeiner. Foto:  Sigve Reiso
Skitnebufjellet og Kopslandåsen: Grov søyleeiner. Foto: Sigve Reiso

I 2012 vedtok FNs generalforsamling at 21.mars skulle markere den internasjonale dagen for skog.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 21.03.2023

Dagens formål er å feire og å øke bevisstheten om hvor viktig alle typer skog er. Skogen forvalter og bruker ressurser på en bærekraftig måte, og den tar vare på skjøre økosystemer som verden trenger. 

En tredjedel av jordens overflate er dekt av skog. Rundt 1,6 milliarder mennesker er avhengig av skogen for å sikre seg levebrød, medisiner, mat og husly. Skogen er også hjemmet til over 80 prosent av de jordiske artene av dyr, planter og insekter. Selv om skogen utfører noen av de mest vitale funksjonene over hele verden, fortsetter vi å hogge den ned. Avskoging er et stort problem i verden. 

Mye gull

Det er mye gull i form av biomangfold i skog, for skogen huser 60 prosent av det totale antallet landlevende arter i landet vårt. Frivillig skogvern er en ordning der skogseiere, helt etter eget ønske, byr skogen sin til vern mot erstatning. Slik kan grunneiere få kompensert det som er gull for landet, til å bli gull for dem. Dette er noe av bakgrunnen til at skogvern er en viktig oppgave for Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Urdalen_Hvit vedkorallsopp på osp.
Urdalen_Hvit vedkorallsopp på osp. Foto: Sigve Reiso.

Kommende vern

Miljødirektoratet har nå i mars tilrådd vern av 41 områder i skog. 24 av områdene er nye naturreservater, mens 17 av områdene er utvidelse av eksisterende verneområder. Tilrådingen omfatter ca. 71,8 kvadratkilometer nytt verneareal, hvor ca. 44,6 kvadratkilometer er produktiv skog.

Flere av disse områdene ligger i vårt fylke. Ett av de er Skitnebufjellet og Kopslandåsen, en utviding av Skitnebufjellet naturreservat som har nasjonal verneverdi og blir på totalt 12 544 daa, det vil si 12,5 kvadratkilometer.

Buberget: Gnag etter knuskkjukemøll. Foto: Sigve Reiso
Buberget: Gnag etter knuskkjukemøll. Foto: Sigve Reiso

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.