Kommunens håndtering av meldinger om fare for klimabetinget produksjonssvikt

At det har kommet svært lite nedbør i vår, sannsynliggjør at det til kommunene kan komme meldinger om mulig klimabetinget produksjonssvikt. Kommunen må protokollføre alle slike meldinger. Kommunen må videre vurdere om det skal gjennomføres stedlig kontroll.

Publisert 24.05.2022

Det er et krav om stedlig kontroll av minst:

  • 10 % av foretakene som har meldt om mulig klimabetinget produksjonssvikt i planteproduksjonene
  • 50 % av foretakene som har meldt om mulig produksjonssvikt i honningproduksjon
  • 100 % av uhøstet areal

Det innebærer at hvis det i en kommune kommer bare en melding om tilskudd ved produksjonssvikt i planteproduksjon, skal det ha vært gjennomført stedlig kontroll hos denne dyrkeren.

For å sikre stedlig kontroll på alt uhøstet areal, kan det være hensiktsmessig å følge opp alle meldinger om mulig klimaskade med en påminnelse om at det må gis beskjed dersom areal blir stående uhøstet.

Følgende melding er formidlet gårdbrukerne via Grønt fagsenter og gjennom NLR:

 "Meld fra hvis det er fare for klimabetinget produksjonssvikt

Etter en vår med lite nedbør er det på sin plass å minne om meldekravet i ordningen for tilskudd ved produksjonssvikt. Ifølge forskriften er det et vilkår for å kunne gi tilskudd ved produksjonssvikt at foretaket «uten ugrunnet opphold har gitt melding til kommunen om at skade har oppstått, eller vil kunne oppstå.»

Plante- og honningprodusenter som vurderer at ugunstige klimaforhold kan føre produksjonssvikt, bør umiddelbart melde fra til landbruksforvaltningen i kommunen. Ikke vent og se an, men sørg for å ha fylt meldeplikten.

Hvis et areal blir stående uhøstet, skal kommunen under enhver omstendighet gjennomføre stedlig kontroll. For at kommunen skal kunne gjøre det, må de bli informert om areal som blir stående uhøstet".

Kontaktpersonar