Fremmer innsigelse til friluftsøy i Lysakerfjorden i Bærum

Vi har forståelse for at kommunen ønsker å etablere øya, men mener samfunnsnytten av tiltaket ikke veier opp for de negative konsekvensene tiltaket vil få for natur og miljø i Oslofjorden.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 03.02.2023

Bærum kommune har utarbeidet et planforslag der det foreslås å etablere en øy tilrettelagt for friluftsliv i Lysakerfjorden ved Fornebu. Det planlegges å bruke masser fra flere infrastrukturprosjekter for å kunne realisere øya, og det vises til at det er behov for slike friluftsarealer grunnet boligutbyggingen på Fornebu.

Vi mener forslaget kommer i konflikt med flere hensyn innenfor våre ansvarsområder. Oslofjorden er under stort press og det er planlagt en utfylling i sjø som vil påvirke et område med stor verdi for naturmangfoldet, både på land og i sjø. I innsigelsen har vi også påpekt mangelfull utredning og dokumentasjon av konsekvenser for vannkvaliteten.

Det er tidligere blitt utarbeidet et forslag til friluftshalvøy i Lysakerfjorden. Vi fremmet innsigelse til dette 5. juni 2020. Vår innsigelse var da begrunnet i manglende konsekvensutredning, forslagets konsekvenser for nasjonalt og regionalt viktige naturtyper og truede arter på land, mangelfull utredning og dokumentasjon av konsekvenser for vannkvalitet, samt mangelfull ivaretakelse av hensyn til truede fiskearter, marine naturtyper og fuglearter og deres leveområder. Videre hadde vi merknader til friluftsliv, forurensningsloven og klimagassutslipp.

Du kan lese hele uttalelsen her.