Strømstøtte gir økt behov for veiledning

Kommunene og Statsforvalteren merker en pågang av saker som gjelder bruksendring av fritidsbolig til bolig. I en del tilfeller er dette knyttet til strømstøtteordningen. Vi har nå sendt et brev til alle kommunene, med veiledning om slike dispensasjonssaker.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 07.10.2022

En av Statsforvalterens oppgaver er å sørge for at kommunenes arealplanlegging og byggesaksbehandling er i samsvar med gjeldende lovverk og nasjonale og regionale føringer. Vi har registrert noe ulik praksis blant kommunene i denne typen dispensasjonssaker.

Hovedbudskapet i vårt brev er at hver enkelt sak må behandles hver for seg, at det i all hovedsak er de arealbruksmessige forholdene som er relevante hensyn i dispensasjonsvurderingen. Søknadsplikt og byggteknisk forskrift er også viktig for å sikre et godt bomiljø.

Nasjonale og regionale interesser - krever høring

Vi har minnet om at slike dispensasjonssøknader kan kreve høringsuttalelse fra berørte myndigheter, blant annet Statsforvalteren. Vi skal blant annet ivareta nasjonale og regionale føringer for lokalisering av boligbebyggelse, strandsone- og vassdragshensyn, naturmangfold, landbruksinteresser og barn og unges interesser.

Fritidsboliger ligger som oftest i bilbaserte områder hvor det er lenger til butikker, barnehager, skoler og andre tjenester. Hytteområder kan også mangle tilgang på teknisk infrastruktur og lekeareal for barn.

For å nå FNs bærekraftsmål er det en rekke føringer som kommunene skal ivareta. Dette er hensyn som kommunen må legge vekt på i vurderingen av hver enkelt dispensasjonssak.

Veiledning

Brevet til kommunene kan du lese her.


Kommunal- og distriktsdepartementet har også nylig kommet med en oppdatert versjon av veileder for planlegging av fritidsboliger. Denne omtaler også bruksendringer.