Vårt arbeid med nasjonalpark i Østmarka

Vi har hatt i oppdrag å utarbeide et forslag til vern i deler av Østmarka som nasjonalpark. Nasjonalparken med tilhørende friluftlivsområde ble opprettet av Kongen i Statsråd den 10. november 2023.   

Ved å trykke på overskriftene over kan du lese om hva som var bakgrunnen for oppdraget, hva en verneprosess og en nasjonalpark er, og om områdene som nå er vernet. 

Kartet under viser nasjonalparken og friluftlivsområdet som er vedtatt vernet. I tillegg fremgår et privat areal i nord, som ble tilbudt for frivillig vern høsten 2022 og startet verneprosess for i januar 2023. Øverst i høyre hjørne i kartbildet kan du velge de ulike alternativene for vern og andre kartlag, se tegnforklaring og endre bakgrunnskart. Du kan også åpne kartet på hele skjermen ved å trykke her

Utgangspunktet for verneprosessen er skog som er eid av Oslo kommune og Nordre Follo kommune, samt de eksisterende verneområdene i Østmarka (se kart ved å trykke her). Det har vært en forutsetning at et eventuelt vern av privateid skog skal gjøres gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Det kan du også lese mer om ved trykke på overskriften om frivillig vern over. 

Har du spørsmål rundt arbeidet med nasjonalpark i Østmarka? Ta gjerne kontakt med en av oss som du finner til høyre på denne siden.


Publisert 23.06.2022

Forslag om nasjonalpark i Østmarka skal sendes på høring

Klima- og miljødepartementet har besluttet at det skal sendes på høring forslag om nasjonalpark i deler av Østmarka.


Publisert 20.05.2022

Miljødirektoratet foreslår høring av tre alternativer i Østmarka

Miljødirektoratet har vurdert alternativene til en nasjonalpark i Østmarka som vi sendte de i desember. Direktoratet mener det er mulig å etablere en nasjonalpark i Østmarka og foreslår at det sendes tre alternativer på høring.


Publisert 18.01.2022

Statsforvalterens forslag til nasjonalpark

Statsforvalteren har på oppdrag fra Miljødirektoratet utredet alternativer til en nasjonalpark i Østmarka. Forslaget er sendt til Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet for gjennomgang, før det eventuelt skal sendes på en bred høring.


Publisert 17.12.2021

Alternativer til nasjonalpark i Østmarka levert

Statsforvalteren har på oppdrag fra Miljødirektoratet utredet alternativer til en nasjonalpark i Østmarka. Forslaget er sendt til Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet for gjennomgang, før det eventuelt skal sendes på en bred høring.


Publisert 03.09.2021

Faggrunnlaget for arbeidet med en nasjonalpark i Østmarka er levert

Det to siste rapportene ble levert i september, og er om kulturminner/kulturmiljø i utredningsområdet og en overordnet samfunnsøkonomisk vurdering av en nasjonalpark i Østmarka. De vil sammen med de tidligere leverte rapportene om naturverdier og om bruk/brukerinteresser ligge til grunn for det videre arbeidet med en nasjonalpark i Østmarka. 


Publisert 25.06.2021

Ny fagrapport om bruk og brukerinteresser i Østmarka levert

Som en del av kunnskapsgrunnlaget i verneprosessen for en nasjonalpark i Østmarka har det blitt utarbeidet en fagrapport som vurderer bruk og brukerinteresser i området som vurderes for nasjonalpark og andre verneformer.


Publisert 14.04.2021

Utredninger om nasjonalpark i Østmarka pågår for fullt

Oppdraget med å vurdere de sammfunnsøkonomiske effektene av en nasjonalpark i Østmarka er tildelt, og dermed er alle de eksterne utredningene som skal ligge til grunn for videre prosess og vurderinger i gang eller levert. 


Publisert 10.03.2021

Oppdrag om vurdering av samfunnsøkonomiske effekter av nasjonalpark i Østmarka utlyst

Som kunnskapsgrunnlag i den pågående verneprosessen for en nasjonalpark i Østmarka har vi lyst ut et oppdrag om en overordnet vurdering av samfunnsøkonomiske effekter ved et eventuelt vern som nasjonalpark, naturreservat og/eller friluftslivsområde.  


Publisert 16.02.2021, Sist endra 14.10.2022

Innspill til oppstartsmelding for nasjonalpark i Østmarka

Her kan du se alle innspill som er kommet til oss etter at vi meldte oppstart av verneprosess for nasjonalpark i deler av Østmarka. 


Publisert 10.02.2021, Sist endra 18.02.2021

Presentasjon av rapport om naturverdier i Østmarka

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har nylig levert sin rapport til oss som gir deres vurdering av naturverdier i den delen av Østmarka som vurderes som nasjonalpark. Torsdag 18. februar presenterte de rapporten for alle interesserte, og opptak av dette webinaret kan du se her.