Matgledekampanje

Matgledekampanjen skal bidra til økt mat- og måltidsglede, spesielt i institusjoner og hjemmetjeneste. Kampanjen ble gjennomført høsten 2022. Ressurser fra kampanjen er samlet her for å gi inspirasjon til deg og din virksomhet.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 25.04.2022, Sist endra 15.12.2022
Logo Matgledekampanjen

Matgledekampanjen passer for alle som er involvert i måltidet. Det kan være ledere i kommunen og institusjonen, og kjøkken-, helse- og omsorgspersonell.

Hva er matglede?

Matglede favner så mye mer enn maten, og det kan du se i ordskya som deltagerne i kampanjen laget. I denne nettsaken finner du noen enkle, konkrete tips til hva en kan gjøre for å gi pasientene økt matglede. Det handler i størst grad om å være bevisst. 

Hva er matglede? Dette svaret fikk vi fra deltagerne i matgledekampanjen.
Hva er matglede? Dette svaret fikk vi fra deltagerne i matgledekampanjen. Foto: Skjermutklipp.

Mat og måltider er en viktig del av hverdagen, og kan bringe mye glede. Gode måltidsopplevelser og mindre feil- og underernæring kommer ikke av seg selv. Erfaringer viser at det er mye vi kan gjøre med små grep. Med denne matgledekampanjen ønsker matgledekorpset å inspirere deg og dine kollegaer om maten og måltidets betydning. Sammen kan vi gjøre måltidet til dagens høydepunkt! Målet med kampanjen er ikke å gjøre nye oppgaver, men å gjøre dagens oppgaver på en annen måte.

Matgledekorpset inspirerer 

Over 45 institusjoner i Oslo og Viken deltok i matgledekampanjen høsten 2022, og det ble kåret fire vinnere som fikk en inspirasjonsdag med Matgledekorpset i premie. Vinnerne ble:

  • Bergtun omsorgssenter hjemmetjenesten og kjøkkentjenesten i Nore og Uvdal
  • Institusjonstjenester Somatikk i Drammen kommune, og spesielt Svelvik sykehjem
  • PRO Jessheim Vest Gjestad bo- og aktivitetssenter i Ullensaker kommune
  • Tjenester til hjemmeboende i Øvre Eiker kommune

Gratis e-læringskurs om mat- og måltidsglede

Ønsker du å bygge kompetanse om hvordan mat og måltider virker inn på helse? Les mer om kurset her og bestill deg lisens ved å fylle ut dette skjemaet. En lisens per person.

 


Ressurser fra matgledekampanjen

For å få tilgang til opptakene fra kampanjen, må du sende en epost til en av kontaktpersonene i høyremargen. Da vil du få tilsendt lenkene til opptakene fra hvert av temaene nedenfor. 

Tema: Samarbeid og forankring

Samarbeid er noe vi gjør hver dag som en selvfølge. Ulike avdelinger og steder har egne rutiner og slik bør det være. Når vi skal skape en endring krever det god planlegging, åpenhet og vilje.

Matgledekampanjen kan hjelpe til med å øke bevisstheten og sette mål som passer inn. Måltidsglede forankres som en naturlig del av arbeidet med Leve hele livet og strategi for godt kosthold og ernæring for eldre i sykehjem og hjemmetjenester.

Innhold i opptaket:

  • Åpning v/ Valgerd Svarstad Haugland
  • Vi vet det virker når… v/ Ronny Kløvfjell
  • Samarbeid på tvers v/ Elise Husevåg
  • Praktiske eksempler fra kommunen

Spørsmål til refleksjon:

  • Beskriv dagens situasjon
  • Beskriv forventninger og mål dere har på kort og lengre sikt, og hva dere kan gjøre for helt konkret for å komme dit.

Ressurser: 

Tema: Måltidet

Vi spiser minst tre ganger daglig. I institusjonen serveres vanligvis fem til seks små og store måltider i løpet av døgnet. Maten er en viktig del av dagen, samtidig som vi vet at et måltid er langt mer enn mat. Maten, omgivelsene og det sosiale former en måltidsopplevelse. I institusjonen spiller kjøkken-, helse- og pleiepersonell sammen for å gjøre måltidet til dagens høydepunkt for beboerne. Ansvar og yrkesstolthet i alle ledd er viktig for ønsket resultat. 

Innhold i opptaket:

  • Omsorg med hjertet – matglede og vertskaps-rollen v/ Sebastian Engh
  • Pleie og kjøkken – hvordan gjøre hverandre gode? v/ Wenche Hammer og Ronny Kløvfjell
  • Praktiske eksempler fra kommunen

Spørsmål til refleksjon:

  • Ta en titt på de uformelle og formelle rutinene dere har i dag. Hvordan kan dere videreutvikle disse, og hvor har dere størst forbedringspotensial? Beskriv hva dere mener er viktigst for et godt samarbeid mellom kjøkken og avdeling for å øke mat- og måltidsgleden.
  • Hva kan dere gjøre for å forbedre/utvikle informasjonen og samarbeidet mellom kjøkken og avdeling?
  • Hva gir dere yrkesstolthet?
Hvem er involvert i måltidet? Dette svarte deltagerne i matgledekampanjen. Gjør deres egne refleksjoner. Hva mener dere?
Hvem er involvert i måltidet? Dette svarte deltagerne i matgledekampanjen. Gjør deres egne refleksjoner. Hva mener dere? Foto: Skjermdump.

Tema: Mat og munnhelse

En god måltidsopplevelse må være tilpasset. Munn- og tannhelse, tygge- og svelgeproblematikk, fysiske utfordringer eller annet kan gjøre det utfordrende for den enkelte. God måltidsrytme, rett ernæring og krav om systematisk arbeid er viktig for et godt resultat og unngå feil- og underernæring. Mat påvirker folkehelsen og noen ganger snakker vi om “mat som medisin”. Hva er mulig i hverdagen? Er rutinene våre gode nok?

Innhold i opptaket:

  • Vi trenger å snakke om munnhelse v/ Wenche Hammer
  • Mat som medisin v/ Elise Husevåg
  • Praktiske eksempler fra kommunen

Spørsmål til refleksjon:

  • Beskriv måltidsrytmen i deres avdeling
  • Hvor lang er nattefasten, og hvor mange mellommåltider tilbyr dere?
  • Hvordan kan dere praktisk tilrettelegge for måltidsrytmen i det daglige?
  • Har dere en dedikert person i avdelingen som sikrer dette i det daglige?
  • Hvordan sikrer dere at alle får den næringen de har behov for?
  • Har dere faste møtepunkter der mat og munnhelse er tema?
  • Hvordan kan dere på avdelingen undersøke pasientens tygge- og svelgefunksjon?
  • Hvordan integrerer dere tannstell i det daglige stellet av pasienten?
  • Trenger dere hjelpemidler og opplæring i tannstell?
  • Tilgang på utstyr: Inngår det i medisinsk utstyr eller er det noe pasienten må kjøpe selv?

Ressurser: 

Tema: Matsvinn og bærekraft

Spiser vi opp maten, er det bærekraftig og bidrar til økt matberedskap. Det er økonomisk bærekraftig å benytte matsvinnet. Vi bør benytte råvaren på en fullstendig måte og ta vare på rester som kan brukes på nytt. Bærekraft handler både om hvordan og hvor maten er produsert og spist.

Innhold i opptaket:

  • Matsvinnet – en del av løsningen v/ Ann Kristin Wang og Ronny Kløvfjell
  • Hvilke regler gjelder? v/ Ronny Kløvfjell
  • Hvordan spise verden bedre? v/ Ann Kristin Wang
  • Praktiske eksempler fra kommunen

Spørsmål til refleksjon:

Ressurser: 

Hva kan vi lage av restemat? Dette svarte deltagerne i matgledekampanjen. Kanskje dere har flere forslag?
Hva kan vi lage av restemat? Dette svarte deltagerne i matgledekampanjen. Kanskje dere har flere forslag? Foto: Skjermdump.

Tema: Naturlig og variert

Årstider skaper naturlig variasjon, og dette kan vi gjenspeile på tallerkenen eller i avdelingen. Vi kan bringe årstidene inn. Noen har sansehager med bær og urter. Andre har en veranda med mulighet for krukker med blomster. Et bidrag fra naturen til spisebordet er berikende og gratis. Tenk på hva en liten hestehov i et eggeglass en tidlig vårdag kan bidra med av undring og samtaler.

Innhold i opptaket:

  • Den naturlige menyen v/ Sebastian Engh
  • Maten og måltidet som en god opplevelse v/ Ann Kristin Wang
  • Praktiske eksempler fra kommunen

Spørsmål til refleksjon:

  • Hvordan kan dere bruke det naturlige og sesongbaserte?
  • Dekk et hverdagsbord på 2 minutter
  • Hvilke konkrete endringer skal dere gjøre etter å ha gjennomført matgledekampanjen?

Erfaringer og tips fra Matgledekorpset

 

Matgledekorpset er et samarbeidsprosjekt mellom: 

Logoer for samarbeidspartnerne i Matgledekampanjen

 

Matgledekorpset er nevnt som eksempel og metode i:

  • Leve hele livet
  • Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre 
  • Matnasjonen Norge

Matgledekorpsets arbeid ses som en del av arbeidet med Leve hele livet, hvor mat og måltider er en tydelig del: «Leve hele livet er en reform for større matglede. God mat er grunnleggende for god helse og livskvalitet hele livet. Målet er å skape gode måltidsopplevelser og redusere underernæring».

Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre er med på å understreke betydningen og viktigheten av et bredt samarbeid om mat knyttet til ernæringsarbeid, kompetanse og oppfølging.

I strategien Matnasjonen Norge er Matgledekorpset en del av Gylne måltidsøyeblikk som har til formål å motivere til matomsorg for eldre og sette dette på dagsorden i kommunene.