Og vinneren er: Den Sorte Havre!

Utdeling av den nasjonale Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2022 i den norske ambassaden i Berlin. Fra høyre: Rolf Jens Brunstad (far til Ingunn), Emil Anstensrud (far til Johan), Bjørn Gimming (leder av Norges Bondelag), Sandra Borch (Landbruks- og matminister), Ingunn Anstensrud (Den Sorte Havre), Johan Anstensrud (Den Sorte Havre), Reidar Kaabbel (ordfører Våler kommune), Kjersti Grøndahl (Statsforvalteren i Oslo og Viken)
Utdeling av den nasjonale Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2022 i den norske ambassaden i Berlin. Fra høyre: Rolf Jens Brunstad (far til Ingunn), Emil Anstensrud (far til Johan), Bjørn Gimming (leder av Norges Bondelag), Sandra Borch (Landbruks- og matminister), Ingunn Anstensrud (Den Sorte Havre), Johan Anstensrud (Den Sorte Havre), Reidar Kaabbel (ordfører Våler kommune), Kjersti Grøndahl (Statsforvalteren i Oslo og Viken) Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Den Sorte Havre fra Våler i Østfold vant den nasjonale Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2022. Prisen gis til vellykkede og bærekraftige bedrifter med basis i landbruket og bygdenes ressurser. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 26.01.2023

Stolte prisvinnere fra Tveter gård i Våler 

- Dette er helt uvirkelig! En fantastisk anerkjennelse, vi har helt utrolige ansatte og gode samarbeidspartnere å takke. Dette gir enorm energi for videre vekst, sier Ingunn og Johan Anstensrud som står bak suksessen Den Sorte Havre i Våler i Østfold og Viken. 

På Tveter gård i Våler i Østfold dyrkes svarthavre, og i dag er dette et samarbeid med 20 bønder som dyrker urkornet etter avtale med produsenten. Bønder i kommunene Våler, Rakkestad, Indre Østfold, Moss og Fredrikstad dyrker eksklusivt for Den Sorte Havre. 

Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet

– Den Sorte Havre og familien Anstensrud er en innovativ produsent, og en viktig omdømmebygger for landbruket. De skaper stolthet og sysselsetting langt ut over egen gård, og de er virkelig verdige vinnere. Vi gratulerer og gleder oss til å følge bedriften framover, sier Kjersti Grøndahl hos Statsforvalteren i Oslo og Viken som var til stede under utdelingen.  

Vinneren ble offentliggjort torsdag i den Norske Ambassaden i Berlin i forbindelse med Norges deltakelse på Internationale Grüne Woche 2023 20.-29. januar.  I tillegg til heder og ære får bedriften også 250 000 kroner.   

Landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, sitter i juryen for den fylkesvise Bedriftsutviklingsprisen hvor Den Sorte Havre først ble fylkesvinner, på veien mot den nasjonale Bedriftsutviklingsprisen. 

 

Nok en anerkjennelse under Grüne Woche 

Havreris fra Den Sorte Havre fikk tildelt Spesialitetsmerket under åpningen av den norske paviljongen på mat- og landbruksmessen Internationale Grüne Woche. Det var landbruks- og matminister Sandra Borch som sto for utdelingen. Produkter det søkes om Spesialitetsmerket for, blir vurdert av en fagjury. 

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat og -drikke. Merket skal løfte fram lokalmat og -drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken. Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat. 

Tildeling av Spesialitetsmerket til Havreris fra Den Sorte Havre. Fra venstre: Nina Sundqvist fra Stiftelsen Norsk Mat, Johan og Ingunn Anstensrud fra Den Sorte Havre og Sandra Borch, Landbruks- og matminister. Foto: Vidar Alfarnes, Landbruks- og matdepartementet


Fakta om Internationale Grüne Woche:

  • Verdens størst mat- og landbruksmesse
  • Det er ventet rundt 400 000 besøkende
  • 1900 utstillere fra 72 land
  • Det er Landbruks- og matdepartementet som eier prosjektet med den norske deltagelsen. Innovasjon Norge står for gjennomføringen.
  • Startet som en enkel landbruksmesse i 1926

Kontaktpersonar