Stormskader i skog i Oslo og Viken

Etter stormen 19. november 2021 anslo Statsforvalteren i Oslo og Viken nedblåst skog i et omfang av ca. 460 000 m3 i vårt område. Stormen traff særlig i de nordvestre og midtre delene av tidligere Buskerud. Verst rammet er kommunene Nore og Uvdal og Sigdal med anslagsvis hhv 150 000 m3 og 120 000 m3 nedblåst skog.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 20.05.2022

Senere rapporteringer om omfanget viser at anslaget vårt var for lavt. Det gledelige er at hogstmaskinlag har kastet seg rundt og hogger for fullt i stormområdene. Kapasiteten til hogstmaskinene er bare 50-60 % av det den er i stående skog, så arbeidet tar tid. Foreløpig er det tatt ut ca. 200 000 m3

Vår bekymring nå er at mye blir liggende over sommeren, eller aldri vil bli tatt ut på grunn av vanskelig terreng, spredte forekomster og manglende veinett. Dette gir «gode» yngleplasser for den store granbarkbilla, som vi husker fra slutten av 70-tallet med angrep på levende skog.  Forskningen sier imidlertid at faren for store barkbilleangrep er relativt liten i 2022. Det blir derfor spennende å se hvilken effekt dette vil få på billeangrep i skog i 2023.

Hogsten prioriteres nå særlig i granområder lavere enn 400 moh hvor billene har stort potensiale for å bli mange. Det er også fokus på hogst i furuområder hvor andre biller kan gi en kraftig kvalitetsreduksjon på tømmeret. Kommunene overvåker årlig granbarkbillebestanden nøye gjennom vår- og sommersesongen.

Mange av skogeierne har forsikret seg mot stormskader, noe som gir en kompensasjon, men normalt ikke fulldekning, for reduserte kostnader grunnet vanskelige driftsforhold og redusert tømmerkvalitet. I tillegg har staten laget en ordning for tildeling av midler for driftsstøtte til økte kostnader ved hogsten og akuttbehov for veibygging.

 

(Dette er en utvidet versjon av vår artikkel i Fylkesnytt fra Oslo og Viken 1/2022)