Skrantesjuke (CWD) – Nordfjella- og Hardangerviddasonen

Sau ved Toviken i Nordfjellasonen.
Sau ved Toviken i Nordfjellasonen. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

For å begrense spredning av CWD har beitenæringen i Vestfold og Telemark, Vestland og Viken blitt pålagt krav i en egen forskrift. Kravene medfører ekstra kostnader for beitenæringa.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 13.05.2022

Beitenæringen i Vestfold og Telemark, Vestland og Viken som omfattes av forskrift om soner ved påvisning av Chronic Wasting Disease (CWD-sone), kan søke om årlige tilskudd for å dekke ekstraordinære kostnader de har som følge av kravene for å begrense spredning av CWD. Du kan lese mer om denne prionsykdommen, også kalt skrantesjuke, på Veterinærinstituttets nettsider. 

Tett samarbeid med flere aktører

Statsforvalteren i Oslo og Viken forvalter de øremerkede midlene gjennom ordningen med tilskudd til tiltak i beiteområder i samarbeid med statsforvalterne i Vestfold og Telemark og i Vestland. Vi samarbeider tett med Mattilsynet om denne ordningen, da det er de som fører tilsyn og kan fatte nødvendige enkeltvedtak, jf. matloven, for å sikre at bestemmelser gitt i eller i medhold i forskriften om CWD-soner. Sammen gjennomfører vi årlige dialogmøter med den berørte beitenæringen.

Forvaltning av midlene i 2021

I fjor var 8,5 millioner kroner øremerket tiltak knyttet til kostnader for denne næringen som følge av tiltak mot skrantesjuke. Tilskuddssatsene ble satt til 82 kr/beitedyr i Nordfjellasonen og 102 kr/beitedyr i Hardangerviddasonen. Grunnen til de ulike satsene skyldes at både investeringskostnadene til innkjøp av nye salteinnretninger for å tilfredsstille kravene gitt i forskriftens § 6. Bruk av salt og arbeidskostnadene er høyere det første året med pålagte restriksjoner. Hardangervidda ble innlemmet i soneforskriften først i 2021. Rundt
60 000 beitedyr befinner seg Nordfjellasonen og rundt 27 000 i Hardangerviddasonen hver sommer. I all hovedsak er det sau, men også en del geiter og storfe beiter spesielt innenfor Nordfjellasonen.

Tilsyn og kontroll

Mattilsynet gjennomførte i 2021 tilsyn av alle de 650 salteplassene i Nordfjellasonen. Totalinntrykket var godt, til tross for noen mer alvorlige brudd på CWD-soneforskriften § 6. Statsforvalteren fulgte opp forskriftsbruddene med å avkorte tilskuddet for de det gjaldt. I Hardangerviddasonen ble det gjennomført et mer begrenset tilsyn av de i underkant 300 plassene. Som følge av at dette var første året med pålagte restriksjoner i denne sonen, ble det bestemt at bruddene her ikke skulle følges opp med avkortinger. Det var også noen funksjonsfeil og uhell ved salteautomatene som utløste enkelte hastevedtak.

Tilgjengelige midler i 2022

Den nasjonale rammen på tilskudd til tiltak i beiteområder er i år på 26 mill. kroner hvorav 6,5 mill. kroner er øremerket tiltak knyttet til ekstraordinære kostnader for beitenæringen som følge av kampen mot skrantesjuke. Vi ser i år for oss å ha tilnærmet samme tilskudd per beitedyr i begge sonene. Tilskuddet vil nå i all hovedsak gå til å dekke merarbeid som følge av kravene stilt i soneforskriften, da investeringene i stor grad er gjennomført i begge områdene.

  • Tilnærmet samme tilskudd per beitedyr i Nordfjella- og Hardangerviddasonen
  • Dekker i stor grad merarbeid som følge av kravene stilt i soneforskriften
  • Avkorting av tilskuddet også i Hardangerviddasonen ved brudd på soneforskriften
  • Større avkorting av tilskuddet ved gjentatte brudd på regelverket (Nordfjellasona i 2022)

Midlene vil bli lyst ut på nettsidene våre i løpet av september. Samtlige beite- og sankelag i de berørte områdene vil få e-post med informasjon om dette.

 

(Dette er en utvidet versjon av vår artikkel i Fylkesnytt fra Oslo og Viken 1/2022)