Fokus på jordhelse gir høye avlinger

Gjennom aktiv bruk av fangvekster og redusert jordarbeiding har Kjølstad gård både økt jordhelsen og kornavlingene. Se den nye filmen fra gården!

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.05.2022

Økt jordhelse og økte avlinger på en og samme gang

Det er fullt mulig å både satse på økt jordhelse og bruk av fangvekster og samtidig få høye, stabile avlinger. I filmen får du møte familien Kirkeby-Huseby og se hvordan de arbeider klimasmart på Kjølstad gård i Ås. På gården er fangvekstene motoren i planteproduksjonen og de sikrer både høye avlinger, redusert dieselforbruk og en god jord.



Jordkarbon = bondens gull

I filmen forteller Håkon Huseby og sønnene hans hvordan deres arbeid med aktiv bruk av fangvekster og grønne jorder over vinteren har gitt dem en jord som tåler både tørke og mye nedbør bedre enn før. En slik jord gir dem mer tilgjengelig næring til plantene og økte avlinger.

-Du klarer aldri å gjødsle deg opp til den avlingen du klarer å få med ettervirkningen av gode fangvekster, sier Håkon Huseby.

Som bonus har familien Kirkeby-Huseby samtidig redusert både dieselforbruk, mengden tilført gjødsel og plantevernmidler. I filmen for du også se og høre om deres flisfyring og maskinbruk på gården. La deg inspirere!

Interreg prosjekt for det klimasmarte landbruket

Filmen er produsert av Interreg ØKS prosjektet «Skritt mot et klimanøytralt landbruk» som er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Oslo og Viken og Viken fylkeskommunes Klimasmart landbruksprosjekt. EU-prosjektet samler naturbruksskoler, gårdbrukere og bransjeorganisasjoner i utviklingen mot en grønn økonomi. Prosjektet viser ny og tilgjengelig teknikk, skaper interesse for biokull, og videreutvikler utdanningen for framtidens gårdbrukere.

Målet er å løfte frem klimasmarte bønder som inspirasjon for andre.