Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i sjø ved Øra i Fredrikstad kommune

Høyringsfrist:
24. mai 2023

Frevar KF har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i sjø ved Øra i Fredrikstad kommune. 

Publisert 17.04.2023

Sammendrag av søknaden

Frevar KF planlegger å etablere et nytt renseanlegg for avløpsvann ved industriområdet på Øra i Fredrikstad kommune. Utslippsledningen fra renseanlegget er planlagt etablert i Røsvikrenna i utløpet til Østerelva. I den forbindelse søkes det om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i sjø.

Det søkes om tillatelse til mudring av 8000 m3 ± 1000 m3 sjøbunn innenfor et areal på ca. 3500 m2 ± 500 m2. Arbeidene er planlagt gjennomført med grabb fra sjøgående fartøy. Det søkes også om tillatelse til utlegging av steinkurvmadrasser (ca. 20 stk.), samt utfylling av ca. 1700 m3 ± 500 m3 innenfor et område på 3500 m2 ± 500 m3. Utfyllingsmasser vil bestå av kult/grus og skal brukes til å dekke over utløpsledningen.

Sedimentundersøkelser i tilknytning til tiltaksområdet har avdekket at sedimentet er forurenset med tungmetaller og organiske miljøgifter. Tiltakshaver legger derfor opp til å levere mudrede sedimenter til godkjent mottak. Tiltakshaver legger også opp til avvanning av muddermasser og rensing av vann fra avvanningen i den grad det er mulig.

Det beskrives i søknaden at det ikke vil være teknisk mulig å sette opp en siltgardin rundt hele tiltaksområdet, da tiltaksområdet ligger i et elveutløp hvor det vil være pågående skipstrafikk og varierende strømforhold. Det er derfor foreslått å sette opp en siltgardin fra land og over til fangarmen i Ørakanalen. Dette vil kunne redusere eventuell spredning av forurenset sediment inn i Ørakanalen. Søker beskriver videre at det ikke vil være hensiktsmessig å gjennomføre turbiditetsmålinger i forbindelse med arbeidene, og det søkes derfor om fritak fra dette.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

Eventuelle uttalelser til søknaden sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 24.05.2023. Uttalelser må sendes skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelse med saksnummer 2023/10679. 

Høyringsfrist:
24. mai 2023