Høring - søknad om opprydning av forurenset grunn i Svelleveien 23 i Lillestrøm kommune

Høyringsfrist:
18. november 2022 23:59

Statsforvalteren i Oslo og Viken har den 28.08.2022 mottatt søknad fra OK Property AS om tillatelse etter forurensningsloven til opprydning i forurenset grunn i Svelleveien 23, i Lillestrøm kommune.

Publisert 24.10.2022

Sammendrag av søknaden

I forbindelse med salg av Svelleveien 23 ble det i den miljøtekniske grunnundersøkelsen påvist cyanid. Det ble derfor laget en tiltaksplan for utgraving av de forurensede massene.

Det er allerede fjernet en del cyanidforurensede masser på eiendommen. Denne søknaden er en tiltaksplan for å fjerne resterende påvist forurensning.

Tiltaksplanen angir et stedsspesifikt akseptkriterium for hva som kan aksepteres av cyanidkonsentrasjon uten at det medfører uakseptabel risiko for miljø eller helse, ettersom det i Miljødirektoratets veileder TA-2553 ikke er tilstandsklasser for cyanid (kun for cyanid fri på 1 mg/kg).

Det er utarbeidet en risikovurdering for tiltaket, hvor følgende helse- og miljømål er lagt til grunn:

  1. Cyanidforurensning i grunnen skal ikke medføre uakseptabel risiko for menneskers helse å oppholde seg på tiltaksområdet med eksisterende arealbruk.
  2. Det skal ikke forekomme spredning av cyanidforurensning fra det aktuelle området, som fører til at miljømål i resipient ikke kan nåes. Det er et generelt mål at overflatevann skal ha minst god kjemisk tilstand (tilstandsklasse II/PNEC iht. veileder 02:2018 fra Miljødirektoratet.

Nærmeste resipient er Heiavika i Nedre Nitelva. Det ble ikke påtruffet vann i gravegrop ved prøvetaking i sjakter ned til ca. 2 meters dyp. Det antas at det ikke vil være fare for spredning med vann.

Det er beregnet at det er omtrent 25 m3 masser som skal fjernes, og leveres til godkjent mottak. Massene skal lastes direkte i beholder/ på lastebil. Utgravingen skal ikke skje ved større nedbørsperiode. Utgravingen av massene vil kunne utføres i løpet av en dag.

Det er behov for HMS-tiltak for å ivareta helsen til personell som skal delta i gjennomføringen av tiltaket. Dette er inkludert i tiltaksplanen.

Etter fjerning og utgraving av massene bil det bli lagt et topplag av ikke-forurensede masser. Det skal tas sluttprøver for å sikre at gjenværende masser oppfyller akseptkriteriene for området. En sluttrapport sendes Statsforvalteren etter tiltaket.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra OK Property AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 18.11.2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2022/25190».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
18. november 2022 23:59