Høring av tiltaksplan for opprydding i forurenset sediment utenfor Engelsviken Slipp i Fredrikstad kommune

Høyringsfrist:
8. september 2022

Engelsviken Slipp har utarbeidet tiltaksplan for opprydding i sjø utenfor sitt skipsverft i Fredrikstad kommune.

Publisert 15.07.2022

Sammendrag av tiltaksplan

I tiltaksplanen som Engelsviken Slipp har utarbeidet, viser gjennomførte miljøtekniske undersøkelser at sedimentene utenfor området til skipsverftet er forurenset av TBT, og stedvis forurenset av PAH-forbindelser, kobber og kvikksølv tilsvarende tilstandsklasse V. Enkelte prøver har nivåer av sink, kobber, PAH-forbindelser og PCB-7 tilsvarende tilstandsklasse IV. Generelt viser prøvepunktene nærmest slippområdet høyeste nivåer av miljøgifter, og området er vurdert som potensielt kildeområde til videre spredning av forurensning til omkringliggende sediment.

I tiltaksplanen er det foreslått følgende tiltak: Det anbefales å fjerne forurenset sediment i område 1. Areal av tiltaksområdet er beregnet å utgjøre ca. 850 m2. Mudring er vurdert som mest hensiktsmessig tiltaksmetode for å opprettholde seilingsdypet i området. Det anbefales å fjerne/mudre de øverste 50 cm av sjøbunnen. I tiltaksplanen som Engelsviken har utarbeidet legges det til grunn at det har liten til ingen effekt å utvide tiltaksområdet til å inkludere område 2, område 3 og område 4.

Tiltaket foreslås avventet til forurensingssituasjonen rundt andre potensielle forurensningskilder, som den nærliggende småbåthavnen, er avklart og at eventuelle tiltak samordnes med denne/disse.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til tiltaksplanen må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 8. september 2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2019/82.

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.